19.5 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomePurmerendWel tabak en staatsloten bij de supermarkten maar niet bij tabaksspeciaalzaken "Dat...

Wel tabak en staatsloten bij de supermarkten maar niet bij tabaksspeciaalzaken “Dat is toch raar?”

Purmerend – De brancheorganisatie van tabaksspeciaalzaken heeft een brandbrief gestuurd naar het ministerie waarin zij dringend oproepen om toe te staan dat de tabaks-/gemakswinkels open zijn en hun volledige assortiment kunnen verkopen.

“In de meeste van deze buurtwinkels is een post-/pakketpunt gevestigd. Daarvoor mogen we open zijn, maar iemand die bijvoorbeeld een krant, staatslot of rouwkaart komt kopen moeten we wegsturen. Wij sturen onze klanten naar de supermarkt aan de overkant waar ze bij de servicebalie in de rij staan om alsnog een pakje sigaretten, staatslot, wenskaart e.d. te kopen. Dit levert per saldo alleen maar extra bewegingen van personen op.”, zegt NSO Retail.

Tijd voor ons om eens te praten over deze rare situatie met lokaal ondernemer Michel van Oostrom van tabaksspeciaalzaak Franzen aan de Peperstraat.

Michel, laat ik beginnen met de vraag hoe gaat het met je, na de bijzondere dag met de aankondiging dat je de winkel moest sluiten?

“Het gaat best goed gezien de huidige omstandigheden. Het leek wel kerst qua winkeldrukte op de dag van de aankondiging. Het was een gekkenhuis. Iedereen kwam nog even naar onze winkel om snel hun boodschappen te halen. Ik ben als een blok in slaap gevallen die avond want ik was heel moe toen ik eenmaal in mijn bed lag!” 

“De afgelopen dagen hebben we onze klanten die voor onze winkeldeur stonden, omdat ze dachten dat wij wel open mochten zijn, te woord gestaan en beantwoorden we telefoontjes met vragen en bestellingen. In de avond bezorgen we de bestellingen. We zijn de afgelopen dagen tot 11 uur in de avond in de weer geweest. Dus we vervelen ons niet!”

“Vreemd genoeg genieten we ook wel van de hectiek van dit alles. Van mooie (telefonische) gesprekken met onze klanten tot uitvinden van: hoe gaan we dit doen? Waarschijnlijk heeft dat met het ondernemersbloed te maken.” 

Wat vind je van het besluit dat je de winkel moet sluiten?

“Gezien de huidige corona situatie kan ik begrijpen dat er wat moet gebeuren. Echter ben ik wel teleurgesteld dat tabak niet als essentieel gezien wordt terwijl het door rokende mensen als eerste levensbehoefte wordt ervaren. Daarbij komt dat alcohol, net als tabak een genotsprodukt, wel als essentieel wordt gezien en de slijterij dus wel open mag. Dat vind ik vreemd. In mijn winkel verkoop ik koffie, thee, wijn en tabak. Bij onze inschrijving van de kamer van koophandel vallen wij dan ook onder de voedings- en genotmiddelen code. Daarom voelt het raar aan dat al die dingen wel verkocht mogen worden in bijvoorbeeld de supermarkt maar niet bij mij.”

Je bent natuurlijk niet voor niets ondernemer. Wat ga je er aan doen om het beste van de situatie te maken?

“In ons geval, als speciaalzaak, verkopen we produkten zoals speciale sigaren die je echt niet bij de supermarkt of benzinestation kan kopen maar we zijn online gewoon open en bezorgen onze produkten gratis in Purmerend en de Zuidoostbeemster. Klanten kunnen hun bestellingen doen op www.franzen-purmerend.nl, via een whatsapp bericht op telefoonnummer 06-34744834 of telefonisch doorgeven op 0299-423256. Mijn vrouw en collega Jolanda en haar man zijn druk aan de slag met onze webwinkel up to date maken zodat alle produkten er juist in staan. Ook gaan we onze terrastafels voorzien van een likje nieuwe verf en onze opslag eens opruimen. En in het nieuwe jaar gaan we elke dag flink uitslapen!”

Wat denk je wat dit voor jullie branche betekent nu jullie soort winkels dicht zijn?

“Ik denk dat er wel wat problemen kunnen ontstaan met pakketten afhalen. Dit lijkt mij niet handig in deze tijd van vele online bestellingen i.v.m. de kerstdrukte. Ik hoor van tabakswinkeliers namelijk dat sommige hun pakketservice niet verlenen en hun zaak helemaal gesloten houden. Het is lastig te organiseren voor ze om klanten te hebben in de winkel voor de pakketten maar niet hun overige producten te mogen verkopen. De winkels die wel open zijn voor hun pakketservice ervaren regelmatig weerstand en agressie van klanten omdat deze geen andere producten in de winkel mogen kopen. Inmiddels is hierover door NSO Retail, onze brancheorganisatie, een brandbrief gestuurd naar het ministerie.” 

“Door de verkoop van de vele oudejaarsloten in combinatie met de tabaksverkoop zie ik het met dikke rijen wel uit de hand lopen bij de tabakskiosk in de supermarkt. Want vooral de verkoop van oudejaarsloten neemt wat tijd per transactie in beslag.” 

 Is er nog iets wat je wilt zeggen?

Jazeker! Ik wens iedereen sterkte in deze uitdagende tijd. En ondanks alles een fijne kerst! Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Voor de grootgrutters geldt duidelijk: een boer en een zoeg hebben nooit genoeg cq. een heer en een beer willen steeds meer (=Een boer en een varken hebben nooit genoeg).
  En de Overheid ziet het en vindt het he-le-maal goed.

  De kleine(re) ondernemer worstelt om het hoofd boven water te houden.

  Om alle extra “bewegingen” (die volgens de Overheid tot het minimum tijdens de lockdown beperkt moeten blijven) nog maar te zwijgen.

  Honderden winkels met een pakketpunt sluiten vanaf maandag alsnog hun deuren. Zowel Audax, eigenaar van Bruna, AKO en The Read Shop, als Primera sluit het merendeel van de winkels.
  De winkels mogen weliswaar openblijven tijdens de lockdown, maar mogen geen ‘niet-essentiële’ producten verkopen. Bijvoorbeeld: Klanten komen binnen voor een postzegels, maar mogen vervolgens niet de ansichtkaart kopen die ernaast ligt.

  Fijn voor de mensen die hune pakketjes voor de kerst op een pakketpunt laten aankomen; afhalen kan niet bij Primera, Bruna, AKO en The Read Shop.
  NIET FIJN DUS!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
19.5 ° C
21.7 °
17 °
70 %
1.3kmh
32 %
za
19 °
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.