10.1 C
Purmerend
maandag 11 december 2023
HomeColumnColumn van Eline: De echte Sint

Column van Eline: De echte Sint

XENOS kerst

Ode aan Bram van der Vlugt: 28 mei 1934 – 19 december 2020

Purmerend (2007) – Natuurlijk weet ik het nog als de dag van gisteren: mijn moeder vertelde mij de fabel rondom Sinterklaas. Ik nam het vrij gelaten op, toch voelde ik mij lichtjes in de maling genomen. Sinterklaasavond was dat jaar leuker dan het ooit geweest was. Opeens herkende ik mijn moeders handschrift bij alle gedichten en mijn surprise met scheerschuim was ronduit hilarisch te noemen. 

Jarenlang had ik me erbij neergelegd: Sinterklaas bestaat niet. Maar een paar jaar geleden viel opeens het kwartje…. De echte Sint bestaat wel! Al sinds ik jong ben, zie ik op een zaterdagochtend in november datzelfde oude vertrouwde gezicht weer verschijnen en zit ik als klein meisje weer voor de televisie.

En sinds ik mij dat besefte, leeft er in mij een andere vraag. Deze man, die voor mij het gezicht is van een zeer geliefde Hollandse traditie, zal ooit eens met pensioen gaan. Sterker nog, ooit zal er een nieuwsuitzending komen waarin wordt vermeld dat persoon X is overleden. Van iedere bekende Nederlander komt er vervolgens een mooi resumé met de hoogtepunten uit zijn carrière. Deze beste man verdient dat zeker ook.

Maar hoe moet dat nou tijdens het zes-uur-journaal? Kinderen, bruut verstoord uit Sesamstraat omdat vader het journaal weer zo nodig wil zien, zien de beste man voorbij komen en hebben geen idee wie het is of was. Maar weet ik dat wel? Pakken de nieuwslezers het zodanig aan dat het voor mij wel duidelijk wordt wie deze belangrijke persoonlijkheid nu precies is?

Dit jaar besloot ik dat het tijd was. Ik wilde weten wie die echte Sint is. Zo expres als ik het onderwerp jarenlang vermeed, zo expres googlede ik nu met trillende vingers de vraag in op het alles-wetende-web. En ja…. Binnen vijf seconden had ik antwoord.

Ik ben vandaag volwassen geworden. Ik ken nu de naam en het gezicht van De Echte Sint.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. En altijd leuk als een nieuwslezer tijdens het nieuws van zes uur het hele CV opleest – ik weet zeker dat onze nieuwsgierige kleuter en kind het hebben gehoord en genegeerd omdat ze nog niet willen weten dat het niet echt is….

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,742FansLike
2,526VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
10.1 ° C
10.6 °
8.9 °
77 %
5.4kmh
52 %
ma
10 °
di
8 °
wo
7 °
do
6 °
vr
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.