15.9 C
Purmerend
zaterdag 15 juni 2024
HomeIlpendamContract pont Landsmeer-Ilpendam op het laatste moment rond

Contract pont Landsmeer-Ilpendam op het laatste moment rond

Landsmeer / Ilpendam – Vera Aikens slaakt een zucht van verlichting. De nieuwe exploitant van de pont die Ilpendam en Landsmeer aan elkaar verbindt heeft zojuist te horen gekregen dat de pont kan blijven varen. Een tijdelijk contract gaat deze week getekend worden door de verantwoordelijke partijen. 

Het leek al in kannen en kruiken: de pont van Landsmeer naar Ilpendam (gemeente Waterland) zou behouden blijven. Toch kreeg Aikens de schrik van haar leven toen ze gisteren een belletje kreeg waaruit ze begreep dat het moment van ondertekenen opgeschort zou worden. “Ik had alle zes schippers al ingeroosterd”, zegt ze tegen NH Nieuws.

Een woordvoerder van de gemeente Landsmeer wijt het late ondertekenen aan de feestdagen en het feit dat er inmiddels veel partijen betrokken zijn bij het in de vaart houden van de pont. Het college heeft wethouder Erik Heinrich de opdracht gegeven om het contract te ondertekenen. Deze week gaat dat gebeuren.

Gesteggel over geld

Zowel de gemeente Landsmeer en de gemeente Waterland zitten in ernstige financiële problemen. Waterland liet eerder dit jaar weten niet meer bij te willen dragen aan de pont, waarna in Landsmeer wethouder Erik Heinrich aan de gemeenteraad vroeg of het verstandig was de pont in de vaart te houden vanwege de kosten. Om de zaak ingewikkelder te maken verliep het contract van de huidige exploitant op 1 januari. Die had al eerder laten weten niet te willen verlengen.

Nadat de Provinciale Staten zich ermee bemoeiden, beloofde gedeputeerde Jeroen Olthof om in gesprek te gaan met de gemeenten. In oktober kwam de doorbraak: de Vervoerregio Amsterdam wilde bijdragen en daarmee leek de pont gered. Het uiteindelijke ondertekenen van het contract heeft dus lang op zich laten wachten.

Het tijdelijke contract loopt van 4 januari tot 1 juli 2021. In de tussentijd zullen de gemeenten Landsmeer en Waterland, in samenwerking met Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en de Vervoerregio zoeken naar een definitieve oplossing voor de pont over het Noordhollandsch kanaal.

Vera is blij, maar tegelijkertijd niet te spreken over de communicatie vanuit de gemeente: “Het was een maf belletje gisteren, laat ik het daarop houden. Ik ben opgelucht, maar smelt niet van dankbaarheid.” Ze hoopt dat ze niet over een half jaar weer in de clinch ligt. “Ik leer van mijn fouten, ik hoop de gemeente ook.”

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
15.9 ° C
17.9 °
14.4 °
72 %
7.6kmh
21 %
za
16 °
zo
16 °
ma
18 °
di
21 °
wo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.