12.8 C
Purmerend
zondag 14 april 2024
HomeHart van de RegioTientallen kinderen terroriseren Weidevenne: "Gemeente doe iets, dit gaat fout!"

Tientallen kinderen terroriseren Weidevenne: “Gemeente doe iets, dit gaat fout!”

Purmerend – Kinderen zijn het nog maar. Jonge tieners in de leeftijdscategorie van elf tot vijftien jaar. Maar het leed dat zij veroorzaken is groot. Een groep van dertig tot veertig kinderen terroriseert al maanden lang een gedeelte van de wijk Weidevenne. Buurtbewoners zijn ten einde raad. “De gemeente en politie moeten snel in actie komen, anders gaat dit binnenkort fout”.

Regio Purmerend sprak vandaag met vier verschillende buurtbewoners. Allen willen zij anoniem blijven uit angst voor represailles. Maar allen vertellen hetzelfde verhaal. De lijst met incidenten en gebeurtenissen is groot.

Dit heeft niets meer te maken met kwajongens-gedrag, dit gaat veel verder. Veel te ver.

Stenen door ramen, nitraatbommen door brievenbussen of in kliko’s. Woningen bewerkt met graffiti en eieren. Mishandelingen, bedreigingen, brandstichting en vandalisme. De schrik zit er goed in, in de wijk. De bewoners trekken al geruime tijd aan de bel bij gemeente en politie, maar zij voelen zich niet gehoord. “We worden letterlijk van het kastje naar de muur gestuurd”.

De groep jongeren houdt zich met name op rondom de pleinen bij de Caïrostraat en de Karavaanstraat. Maar ook bij De Kraal, Columbuzz, de zilveren glijbaan en Winkelcentrum Weidevenne is de groep regelmatig te vinden. De jongste zit in groep zeven. Een enkeling in groep acht. De meeste kinderen zijn eerste en tweede klassers van de middelbare school.

Social Media

De jongens en meisjes hebben een gezamenlijke whatsapp-groep. Via deze groep worden gemiddeld 2000 berichten per dag naar elkaar verstuurd. In het weekend vaak tot 03:30 uur ‘s nachts. De laatste tijd wordt ook de app Snapchat ingezet, omdat berichten daar vanzelf verdwijnen. Via deze kanalen waarschuwen de kinderen elkaar zodra er politie in aantocht is. En ze delen hun ‘successen’. Ze zijn het meest actief tussen 14:00 en 22:00 uur. Het grootste deel komt uit Weidevenne. Een aantal komen uit Purmer-Noord en Purmer-Zuid.

“Zodra je iets van hun gedrag zegt, word je uitgelachen. Vervolgens ben jij het doelwit. Ze roepen door brievenbussen om mensen uit te lokken. ‘Kom dan, kom dan’. Huizen worden besmeurd. Auto’s zijn het mikpunt. De groep belaagt niet alleen volwassenen. Ook kinderen worden via Social Media getreiterd en bedreigd. Rondom het Van Damplein is er ook sprake van overlast. Zo worden er auto’s op het parkeerdek worden door de groep ‘verplaatst’.”

“Politie, de wijkmanager, de gemeente, handhaving. Ze zijn allemaal op de hoogte. Ze wijzen naar elkaar of zeggen niet veel te kunnen doen. Soms komt de politie langs na verschillende meldingen. De groep is dan snel op de hoogte via Whatsapp of Snapchat en stuift uit elkaar. Een kwartiertje later zijn ze terug. Het water staat ons aan de lippen. Velen van ons hebben inmiddels camera’s aangeschaft. Sommigen hebben zelfs hun huis te koop gezet. Ik ben bang dat dit binnenkort fout gaat. Dat iemand van de buren zich niet kan beheersen.”

Pak een bal en maak contact. Kijk of ze leuke trucjes kennen met de bal. Serieus, dit werd gezegd door een opbouwwerker. Bij nader inzien vind ik dat eigenlijk een heel raar voorstel van een opbouwwerker. Dat stadium zijn we allang voorbij.

Sommige ouders weten van niets. Of willen niets weten. Er is een moeder van één van de jongeren die een kennis bij handhaving heeft. Zij hoort ‘wel eens wat’. De zoon van de vrouw is gevraagd om moeder uit te horen. Die informatie wordt gedeeld via de Snapchat-groep.

Noodkreet

“Ook het gescheld en gevloek is verschrikkelijk. De hele dag hoor ik ‘gekanker’. Soms verhuizen we naar boven om rustig TV te kunnen kijken. Het geschreeuw overstemt het geluid. Nitraatbommen worden over schuttingen gegooid. Volle kliko’s en fietsen worden omgetrapt. Laatst stak de groep een scooter in de brand bij het station. “

Ik denk echt vaak ‘hebben ouders een idee wat dit met hun kind doet?’

De bewoners doen een noodkreet. Niet alleen aan de gemeente, de polite en het maatschappelijk werk. Maar ook nadrukkelijk aan de ouders in de Weidevenne. “Alle ouders met kinderen in de leeftijdscategorie 11-15 jaar zouden met hun kinderen in gesprek moeten gaan. Met name als ze vaak buitenshuis met hun ‘vrienden’ afspreken. Je denkt dat jouw kind niet betrokken is, of anders niets doet. Maar zeker dertig tot veertig ouders hebben geen idee wat er gaande is. Geloof mij, het is verschrikkelijk. Dit wil je niet als ouder. Niet voor de buurt, maar ook niet voor je kind”.

Burgemeester, doe iets! Stel een plaatselijk samenscholingsverbod in. Dit loopt uit de hand!

Noot van de redactie: De persoonlijke verhalen van de vier buurtbewoners zijn in dit artikel niet beschreven. De mensen willen op geen enkele manier het risico lopen om aan de hand van anekdotes herkend te worden. Gegeven voorbeelden hebben nadrukkelijk geen betrekking op de mensen die door ons geïnterviewd zijn.

De wijkmanager van Weidevenne was helaas vandaag niet in de gelegenheid om commentaar te geven.

#delen wordt gewaardeerdSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

 1. En we kennen allemaal wel een kind uit die groep maar op de ouders afstappen, ho maar! Kind v ex Ajax speler, kind van politie agent, zoon v amsterdamse straafschoffiezanger, kind van justitieel vervoer, wit en donker v kleur. Staan gewoon te blowen in het winkelcentrum of bij de kraal. Pff ouders, oogkleppen af en met je kind in gesprek gaan!

 2. NH Nieuws heeft dit ook opgepikt en het artikel op hun site geplaatst (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/278710/grote-groep-tieners-terroriseert-purmerend-burgemeester-doe-iets) met de volgende aanvulling (=quote);
  Bonnen uitgedeeld

  De gemeente Purmerend laat aan NH Nieuws weten dat ze op de hoogte zijn van de onrust in de wijk. “We zijn de afgelopen weken samen met politie, handhaving, jongerenwerk, buurtsportcoaches en de wijkmanager in de wijk aanwezig geweest. We spreken jongeren aan, Spurd organiseert sportactiviteiten in de wijk – ook nu nog na de kerstvakantie – en er zijn waarschuwingen en bonnen uitgedeeld voor afsteken vuurwerk en wildplassen.”

  Donderdag is er een vervolgoverleg. “Dit doen we om te kijken wat er nu nodig is, want we kunnen ons goed voorstellen dat bewoners hier overlast van hebben”, aldus de gemeente Purmerend.

  Maarreh:
  Een groep van dertig tot veertig kinderen terroriseert al maanden lang een gedeelte van de wijk Weidevenne.
  MAANDEN!!!!!
  Dus ook in de periode vóór de lockdown, de periode waarin de snotneusjes heel wat privileges hadden t.o.v. mensen van >17 jaar.
  De scholen zijn voor de meeste leerlingen fysiek pas gesloten vanaf 16 december 2020 en blijven i.i.g. gesloten tot en met tenminste 17 januari 2021. Sommige leerlingen kunnen wel naar school. 
  Er wordt hybride onderwijs en onderwijs op afstand gegeven en ook deze snotneusjes worden geacht dit onderwijs te volgen.
  De snotneusjes tot en met 17 jaar geldt dat je wel in grotere teams mag sporten en westrijden mag spelen met teams van de eigen club. 

  Je zult maar in Weidevenne wonen, geterroriseerd o.i.d. worden door deze snotneusjes en dan zo’n reactie aan NH Nieuws van/door Politie, Wijkmanager, Gemeente, Handhaving lezen: daar word je niet vrolijk van.

 3. Als de gemeente en politie etc.allemaal wegkijken,waarom dan niet een keer met een aantal ouders er op af.
  Je mag best we eens wat uitspoken als jeugd maar dit gaat te ver.Als ze je kind of kleinkind of vrouw of jezelf iets aandoen of je spullen
  Dan zou ik er een paar opwachten.laat de rest maar zitten.
  Dus politie grijp nu eens in.

 4. WTF is dit???
  De snotneusjes gooien stenen door ramen, nitraatbommen door brievenbussen of in kliko’s.
  De snotneusjes bewerken woningen met graffiti en eieren.
  De snotneusjes beschadigen opzettelijk auto’s.
  De snotneusjes maken zich schuldig aan mishandelingen, bedreigingen, brandstichting en vandalisme. 

  Politie, Wijkmanager, Gemeente, Handhaving.
  Ze zijn allemaal op de hoogte, wijzen naar elkaar.
  Maar tegen die snotneusjes optreden; ho maar, niet dus.
  En dan krijg je als advies van een opbouwwerker: “Pak een bal en maak contact. Kijk of ze leuke trucjes kennen met de bal”.
  Serieus??????

  Op het moment dat bij iemand, die door de snotneusjes getreiterd is tot op het bot (of bedreigd, mishandeld, eigendommen in de hens zijn gestoken o.i.d.), “de vlam in de pan slaat” en de snotneusjes een grote bek of een pak rammel geeft, dan zijn de bevoegde instanties er als de kippen bij om die persoon te berispen, te bekeuren of zelfs op te pakken.

  Laat het niet zo ver komen Politie, Wijkmanager, Gemeente, Handhaving maar grijp NU in bij deze snotneusjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,872FansLike
2,545VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.8 ° C
13.9 °
11.1 °
60 %
1.8kmh
98 %
zo
13 °
ma
8 °
di
9 °
wo
6 °
do
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.