17.8 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomePurmerendOnderzoek: Purmerend weer een stuk schoner

Onderzoek: Purmerend weer een stuk schoner

Purmerend – Het zwerfafval in Purmerend is in 2020 met 33,3% afgenomen ten opzichte van 2019. In gewicht uitgedrukt is er een afname van 19,6% ten opzichte van 2019 en 37,4% sinds 2018. Dit blijkt uit onderzoek van Dirk Groot aka de Zwerfinator die dit al drie jaar achter elkaar doet. Hij heeft in opdracht van gemeente Purmerend een gedetailleerd onderzoek gedaan naar zwerfafval in de gemeente.

In dit onderzoek was De Gors de schoonste wijk gevolgd door de Purmer-Noord. Het Centrum was het meest vervuild gevolgd door de Wheermolen.

Meer dan 90% van het zwerfafval bestaat uit eenmalige verpakkingen en artikelen. In juli 2021 zal statiegeld worden ingevoerd op plastic flesjes. Het gewicht van de drankverpakkingen zal dan naar verwachting met 20 procent afnemen. Bij invoering van statiegeld op blikjes in 2022 zal het gewicht van de drankverpakkingen naar verwachting met nog eens 45 procent afnemen.

Het totaalgewicht van het zwerfafval zal bij statiegeld op plastic flesjes en blikjes naar schatting met zo’n 30 procent afnemen. Het totaal aantal stuks zwerfafval neemt dan naar schatting af met zo’n 10 procent.


In een brief aan de gemeenteraad laat wethouder Tijmstra weten dat het in bepaalde wijken duidelijk te zien is dat er steeds meer inwoners actief zijn met het opruimen van zwerfafval en het helpen onderhouden van de wijk. Rond sportverenigingen die de omgeving schoonhouden tegen een vergoeding ziet het er schoon uit. De inzet van inwoners bij het schoonhouden van de stad en de extra aandacht vanuit de gemeente voor zwerfafval lijkt goed te werken.

Op dit moment zijn er 440 vrijwilligers en (vrijwilligers)organisaties in Purmerend actief en bij de gemeente geregistreerd; een stijging van ruim 12% t.o.v. 2019 rond deze tijd. Deze vrijwilligers zijn naar eigen opgave in totaal ruim 24.000 uur op jaarbasis bezig met het opruimen van zwerfvuil en het legen van adoptiebakken. Voor uw beeld: de gemeente spendeert ruim 16.000 mensuren aan het verwijderen van zwerfafval en het legen van prullenbakken.

194 van de 843 prullenbakken zijn nu geadopteerd door bewoners, instellingen en bedrijven.

Er lopen momenteel gesprekken met fastfoodketens over het afsluiten van convenanten voor een schone buitenruimte. Daarvoor worden o.a. de gegevens gebruikt uit het onderzoek over zwerfafval van 2020.

Via www.purmerend.nl/schoon wordt op een eenvoudige manier de mogelijkheid geboden om een scala aan hulpmiddelen aan te vragen. Op deze website is ook een link naar een kaart met alle openbare prullenbakken en adoptiebakken te vinden.

Het hele onderzoek kunt u hier downloaden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
17.8 ° C
18.9 °
16.7 °
72 %
1.3kmh
76 %
do
17 °
vr
16 °
za
17 °
zo
20 °
ma
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.