Regionaal

Het wordt stil op straat, avondklok gaat zaterdag in om 21:00 uur (poll)

Regionaal – De avondkok gaat niet om 20:30 uur in, maar om 21:00 uur. In de Tweede Kamer is er door een motie van D66, gesteund door VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50Plus, een meerderheid ontstaan.

De Kamer denkt dat de avondklok voor veel mensen wat draaglijker wordt, als hij later begint. In het debat gaf demissionair premier Rutte aan dat het misschien ietsje later kan, maar echt niet later dan 21:00 uur. Rutte: “Als je de avondklok effectief wilt invoeren, moet hij ergens tussen 20.00 uur en 21.00 uur beginnen.” Er is nog geen eindtijd bekend gemaakt, maar mogelijk is dat, zoals eerder door de premier aangegeven, om 04:30 uur.

Volgens de demissionaire premier is de avondklok simpelweg noodzakelijk, omdat er nog steeds veel nieuwe besmettingen plaatsvinden bij bezoek thuis en de nieuwe mutaties van het virus nog besmettelijker zijn. Rutte: “Niemand zit op de avondklok te wachten. Ik ook niet, maar het moet.” 

De avondklok zal zaterdagavond van kracht worden. De avondklok geldt in eerste instantie tot en met 9 februari. Die datum geldt ook voor de huidige lockdown waarbij veel winkels, cultuurcentra en de scholen dicht zijn.

De regels

U mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:

  • In geval van een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat.

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Deze verklaringen worden binnenkort op onderstaande website gezet. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen.

Wat vind u van de avondklok?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.