21.3 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
HomeRegionaalRutte: "onzekere en spannende fase van de coronacrisis"

Rutte: “onzekere en spannende fase van de coronacrisis”

Regionaal – Vanavond was wederom een persconferentie van demissionair premier Rutte en minister Hugo de Jonge. Met de persconferentie nam de premier ons mee in de volgende stappen van de coronacrisis.

“We zitten in een spannende en ook onzekere fase van de coronacrisis”, zei premier Rutte aan het begin van de persconferentie over de coronamaatregelen. “We snakken allemaal naar zekerheid, naar een duidelijk plan. We kunnen laten zien welke richting het opgaat.”

“Doorrekeningen wijzen op een derde golf die onvermijdelijk op ons afkomt”, zei Rutte. Nu is al twee derde van de besmettingen van de Britse variant, die 1,5 keer besmettelijker is dan de ‘oude variant’.

Daarom wordt de huidige lockdown bijna helemaal verlengd tot 2 maart. Op 23 februari wordt gekeken of dat haalbaar is.

Premier Rutte zei dat gezien de besmettingscijfers versoepelingen mogelijk waren geweest als het enkel ging om de oude variant van het coronavirus. De R-waarde van dat virus ligt inmiddels ruim onder de één, wat betekent dat de epidemie wordt ingedamd. “Maar de R-waarde van de Britse variant staat op 1,3. We kunnen niet om die snelle opkomst heen. We zullen de rekening gepresenteerd krijgen als we nu te optimistisch zouden zijn.”

“Meestal krijgen volwassen het virus van andere volwassenen, niet van kinderen”, zei de premier over het openen van basisonderwijs en kinderopvang per 8 februari. Er worden wel extra maatregelen genomen. “Bij een positieve test van een kind gaat de hele klas of groep in quarantaine en laat zich testen op dag 5. Verder gaan we intensiever testen en bron- en contactonderzoek doen.”

Het middelbaar onderwijs gaat zeker niet open voor begin maart, zei de premier. En dan nog alleen maar als er 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Eind februari wordt hierover meer bekendgemaakt.

Winkels mogen gedeeltelijk open door een click en collect te organiseren. Dat betekent dat ze via internet of telefonisch bestellingen kunnen ontvangen die dan bij de winkel opgehaald kunnen worden. Wel moeten winkels buiten de overdracht regelen. Tussen een bestelling en ophalen moet tenminste 4 uur zitten om ‘funshopping’ tegen te gaan.

Rutte zei als laatste dat nog niet is besloten of de avondklok eventueel zal worden verlengd na 10 februari. “We wisten voor deze persconferentie al dat we daar niets over konden zeggen, omdat het minimaal twee weken duurt voordat er iets over het effect is te zeggen”.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,966FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
21.3 ° C
22.8 °
20 °
73 %
1.8kmh
78 %
zo
22 °
ma
21 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.