11.6 C
Purmerend
zaterdag 25 maart 2023
HomePurmerendGemeente Purmerend kan actief aan de gang met gedupeerden toeslagenaffaire

Gemeente Purmerend kan actief aan de gang met gedupeerden toeslagenaffaire

Purmerend – Er zijn 78 gezinnen in Purmerend gedupeerd door de toeslagenaffaire. Eind 2020 waren er bij de belastingdienst nog maar 40 gezinnen bekend. Aangezien de belastingsdienst nu de gegevens van de gedupeerden aan de gemeente mag verstrekken, kan de gemeente actief aan de gang om alle gedupeerden in de gemeente te benaderen.

Op 22 december 2020 is besloten dat alle gedupeerde ouders een tegemoetkoming ontvangen van €30.000. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor deze uitbetaling. Alle gedupeerde ouders die zich vóór 15 februari aanmelden zullen de tegemoetkoming uiterlijk 1 mei uitbetaald krijgen.

Op landelijk niveau hebben zich op dit moment 12.600 ouders bij de herstelorganisatie van de Belastingdienst gemeld. Een deel van deze ouders heeft grotere schulden, die mede veroorzaakt of verergerd zijn door deze toeslagenaffaire. Het kabinet vindt dat deze gedupeerde een schone lei verdienen, en daarmee zonder schulden en met geld uit de compensatie een nieuwe start kunnen verwezenlijken.

Situatie Purmerend

De Belastingdienst/toeslagen heeft kenbaar gemaakt dat er nu 78 gezinnen in Purmerend gedupeerd zijn geraakt door de kinderopvangtoeslagenaffaire. De gemeente heeft de afgelopen maand 17 gezinnen in beeld gekregen. Hiervan lopen 5 gezinnen in een schuldhulpverleningstraject, 6 gezinnen zijn nog niet bekend als gedupeerde bij de Belastingdienst en 6 gezinnen zijn bekend als gedupeerde bij de Belastingdienst. Bij deze gezinnen wordt nu uitvoerig gekeken wat er nodig is voor herstel op gebied van huisvesting, inkomen, schulden, zorg en gezin.

Aangezien de gemeente nog meer gedupeerde gezinnen wil bereiken, is de wens geuit om als gemeenten te beschikken over de gegevens van de gedupeerde gezinnen. Zodat de gemeente met hun kennis, ervaring en hun netwerk zelf contact kunnen opnemen. Eerder kon dat niet vanwege de privacywetgeving. Sinds kort mag het onder heel strikte voorwaarden wél.

Daarom deelt de Belastingdienst sinds 2021 de volgende gegevens van de ouders met hun gemeente: naam, BSN, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. Iedere ouder mag de hulp van de gemeente afwijzen. Als u niet met uw gemeente wil praten, heeft dat dus geen gevolgen voor de herbeoordeling door de Belastingdienst.

De belastingdienst zal daarom de gemeente machtigen om deze gegevens te kunnen ontvangen. Hiervoor ligt nu een collegevoorstel waarin het machtigingsbesluit is opgenomen voor ondertekening door het college van Purmerend.

Gedupeerde?

Indien zich als gedupeerde nog niet gemeld heeft bij de gemeente dan helpt deze graag met praktische hulp, hulp bij schulden en het geven geeft advies. Bel voor advies met het Loket schulddienstverlening: 0299 – 452 452.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,211FansLike
2,236VolgersVolg
1,561VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.6 ° C
12.8 °
10.6 °
79 %
3.6kmh
86 %
za
11 °
zo
7 °
ma
7 °
di
8 °
wo
12 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.