0.8 C
Purmerend
dinsdag 28 maart 2023
HomeRegionaalAvondklok moet per direct worden afgeschaft, aldus Rechtbank Den Haag

Avondklok moet per direct worden afgeschaft, aldus Rechtbank Den Haag

Regionaal – De staat moet de avondklok per direct laten vervallen, dat concludeerde de voorzieningenrechter in Den Haag vanmorgen.

Viruswaarheid spon een zaak aan tegen de staat om de avondklok van tafel te krijgen. De rechtbank in Den Haag stelde de protestgroep in het gelijk. De avondklok moet direct van tafel, aldus de Rechtbank in Den Haag.

De wet waarop de avondklok is gebaseerd, is bedoeld voor super spoedeisende gevallen, zoals een dijkdoorbraak. Voor situaties waarin er geen overleg mogelijk is. Hoewel de rechtbank de pandemie heeft meegewogen, wordt er geconcludeerd dat de ‘wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag’ niet toereikend is om de avondklok te handhaven.

Update: het demissionair kabinet gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak. Vanmiddag om 16:00 uur dient de zaak.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Hold your horses:
  De Nederlandse staat heeft een spoedappel ingesteld bij het gerechtshof Den Haag tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag van vanmorgen waarin beslist is dat de avondklok moet vervallen. 
  De Staat heeft aan het gerechtshof gevraagd om de uitspraak van de voorzieningenrechter te schorsen in afwachting van de definitieve uitspraak in hoger beroep (een zogeheten schorsingsincident). Dat wil zeggen dat de Staat wil dat de avondklok gehandhaafd blijft totdat het Haagse gerechtshof een definitieve beslissing neemt over de vraag of de avondklok buiten werking gesteld moet worden.
  Het verzoek om het schorsingsincident wordt vanmiddag om 16.00 uur behandeld tijdens een fysieke zitting. Het spoedappel zelf wordt zo spoedig mogelijk op een ander moment behandeld.

  Hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen verwacht dat het opheffen avondklok gen stand houdt in hoger beroep.

  Maar: laten we de uitspraak van de zitting van vanmiddag eerst maar afwachten.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,211FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
0.8 ° C
2.8 °
-1.7 °
91 %
2.7kmh
27 %
di
7 °
wo
12 °
do
12 °
vr
10 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.