17.7 C
Purmerend
maandag 27 mei 2024
HomeBeemsterVoorbereidingen landelijke verkiezingen Purmerend en Beemster in volle gang

Voorbereidingen landelijke verkiezingen Purmerend en Beemster in volle gang

Purmerend / Beemster – De voorbereidingen voor de landelijke verkiezingen op 17 maart 2021 zijn in Beemster en Purmerend in volle gang. Vanwege de coronamaatregelen is een aantal stembureaus afgevallen en bij sommige locaties wordt er uitgeweken naar een andere ruimte binnen dezelfde locatie. Ook hebben zich genoeg vrijwilligers aangemeld om de stembureaus te bemannen

Waren er in 2017 tijdens de lokale verkiezingen nog vier personen per locatie nodig, dit zijn er deze verkiezingen vijf. Een stembureaulid bij de ingang van het stemlokaal houdt in de gaten of in het stemlokaal voldoende ruimte is voor een nieuwe kiezer. Drukte in het stemlokaal wordt zo voorkomen.

“Verkiezingen zijn veel werk, dit jaar vanwege de coronamaatregelen nog meer dan anders. We doen het graag en werken hard zodat iedereen tijdens de tweede kamerverkiezingen veilig kan stemmen.”, geeft de gemeente aan.

Ruimere en nieuwe mogelijkheden om de stem uit te brengen

  • Er zijn twee extra dagen, 15 en 16 maart, waarop vervroegd kan worden gestemd in een stemlokaal. Die dagen zijn vooral bedoeld voor kiezers die behoren tot de risicogroepen en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.
  • Kiezers van 70 jaar en ouder krijgen de mogelijkheid om hun stem per brief uit te brengen. In Purmerend gaat het om rond de 11.000 kiezers van 70 jaar of ouder.
  • Het aantal volmachtstemmen dat kan worden uitgebracht is verhoogd van maximaal 2 naar maximaal 3. Dat biedt onder andere de mogelijkheid voor mensen met klachten of in quarantaine op de verkiezingsdag om toch hun stem uit te brengen.
  • De kiezers worden voordat ze de gang naar het stemlokaal maken geïnformeerd over de getroffen maatregelen. Dat gebeurt in de landelijke publiekscampagne en op de website van de gemeente.
  • De kiezers krijgen bij de stempas (die uiterlijk op 3 maart a.s. in het bezit moet zijn van de kiezers) ook de vragen van de gezondheidscheck toegestuurd, met vragen die verband houden met het coronavirus.

Stemlokalen

Alle stemlokalen worden coronaproof ingericht. De inrichting is zo geregeld dat de kiezer altijd 1.5 afstand kan houden door onder meer de looproutes. Ook zijn er hygiene maatregelen van toepassing op alle stemlocaties. Handen desinfecteren en het dragen van een mondkapjes is verplicht met uitzondering van medische redenen. Een stembureaulid zorgt voor de desinfectie van potloden, stemhokjes en andere oppervlakten.

Binnen het stembureau in het Stadhuis is een stemhokje ingericht voor blinden en slechtzienden die door middel van een speciale stemmal en met gebruik van een soundbox hun stem uit kunnen brengen.

De toegankelijkheid voor minder validen is gegarandeerd door middel van op/afritten en onderzoek naar de geschiktheid van de stemlokalen.

Vervroegd stemmen

Op 15 en 16 maart kan er vervroegd gestemd worden en zijn per dag 9 stembureaus open. Op 17 maart zijn 39 stembureaus open, waarvan 1 verkiezing bus (extra service en niet rolstoel toegankelijk ) en 4 mobiele stembureaus met beperkte toegang (dit zijn de verzorgingshuizen waar alleen bewoners hun stem kunnen uitbrengen).

Meer informatie is te vinden op de speciaal ingerichte website van de gemeente.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,928FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.7 ° C
18.9 °
16 °
55 %
3.1kmh
100 %
ma
18 °
di
15 °
wo
17 °
do
16 °
vr
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.