1.4 C
Purmerend
zondag 3 december 2023
HomePurmerendKlein Where loopt onder water "Alles is zeiknat" (video)

Klein Where loopt onder water “Alles is zeiknat” (video)

Purmerend – Verzakkingen, overstromingen en veel ergernis. Bewoners van de twee jaar jonge wijk De Klein Where maken zich ernstig zorgen over hun woning omdat de afwaterering niet werkt. Bouwbedrijf BAM erkent het falende ontwerp en doet onderzoek.

“Ik weet niet of ik hier had willen wonen als ik dit geweten had”, zegt Peter Moulee die al vanaf het begin met de afwatering te maken heeft. Doordat de afvoerpijp op zijn schuur te smal is voor het water wat afgevoerd moest worden vloeide het water uit de pijp in zijn schuur. “We hebben gewoon een waterval in de schuur, je kon gewoon alles weggooien omdat het zeiknat was”.

Verzakkingen en kleine sinkholes

Bijna dertig bewoners hebben zich verenigd om verhaal te halen bij de gemeente en bouwbedrijf BAM die de woningen geplaatst heeft. Woordvoerder van de bewoners Henny Bruijn kent de problemen zelf ook goed want samen met zijn buren maakt hij filmpjes van de overstromende regenpijpen.

Voor zijn huis is er een natuurlijke wateropvang in de vorm van een grasveld. Een zogenaamde Wadi waar al het regenwater naar toe moet stromen. Maar omdat de straat hoger is dan de afwatering van zijn huis en dat van de buren blijft het regenwater vaak in de voortuin. Ook melden buren verzakkingen en kleine sinkholes omdat er al veel zand is weggespoeld.

Bruijn en zijn wijkbewoners zijn er al twee jaar mee bezig om alles goed te krijgen. Af en toe wordt er wat vervangen of gerepareerd maar niet tot tevredenheid van de bewoners. De filmpjes die de Bruijn opstuurt naar BAM. “Ik denk dat ze er met genoegen naar hebben zitten kijken”, meent hij.

“Het nieuwe systeem dat we hier inzetten, functioneert onvoldoende”

BOUWBEDRIJF BAM IN EEN SCHRIFTELIJKE REACTIE

Maar het tegendeel is waar zegt, de gemeente en het bouwbedrijf. Ze kennen de problemen en geven aan in gesprek te zijn met de bewoners. In een schriftelijke reactie laten ze weten dat ” Het gaat om een complex probleem met hemelwaterafvoeren van de woningen dat bij ons bekend is. Het nieuwe systeem dat we hier inzetten, functioneert onvoldoende.”

25 maart zal een bouwinspecteur de woningen bekijken en daarna zal besloten worden welke actie ondernomen moet worden.

Update naar aanleiding van artikel: Bewoonster Shirley Dregman geeft aan dat de bouwinspecteur, die op 25 maart langskomt, door een collectief van vijf bewoners is ingeschakeld via hun rechtsbijstand en dat de reactie van de BAM niet echt klopt. “Het onderzoek stond twee weken geleden gepland maar kon door corona niet plaatsvinden. Wij zijn voornemens om een gerechtelijke procedure tegen de BAM te beginnen. Wel zou een medewerker van de BAM die dag aanwezig zijn.”

Dit item is een co-productie tussen Regio Purmerend en NH-Nieuws.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,522VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
1.4 ° C
2.2 °
-0 °
82 %
1.3kmh
49 %
zo
2 °
ma
2 °
di
5 °
wo
7 °
do
4 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.