Purmerend

Dijklander Gedenktuin bloeit én groeit “samen stil staan bij het verlies”

Purmerend – De Dijklander gedenktuin staat volop in bloei in Purmerend op het stukje groen voor de Hoofdingang. Afgelopen najaar startte het Dijklander Ziekenhuis met een coronaproof alternatief voor de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomsten: de Dijklander Gedenktuin. Naasten van overleden patiënten kregen in het najaar bloembollen thuisgestuurd die bij beide ziekenhuizen konden worden geplant. Hier is volop gebruik van gemaakt.

Twee weken terug zijn opnieuw een groep nabestaanden benaderd, contactpersonen van patiënten die het afgelopen half jaar in het ziekenhuis zijn overleden. Zij zijn uitgenodigd om vlinderbloemenzaad te komen zaaien in de Gedenktuin.

Geestelijk verzorger Annemieke Kuin: “De plek waar een dierbare is overleden blijft je altijd bij. Voor deze groep is dat ons ziekenhuis. Dit najaar was ik geraakt door de positieve reacties op dit initiatief. In de herdenkingsbijeenkomsten staan bloemen centraal en onze ziekenhuizen staan in een streek waar veel bollen worden verbouwd. Zo zijn we op het idee gekomen om voor het ziekenhuis een gedenktuin te maken. Nabestaanden hebben we een kaart met een gedicht en een paar bloembolletjes gestuurd. Die bolletjes konden ze planten ter herinnering aan hun dierbare: op een eigen plek, maar ook in de gedenktuinen bij de ziekenhuizen in Hoorn en Purmerend. We hebben laten weten op welke tijden medewerkers van het ziekenhuis aanwezig waren om hen te ontvangen. Het bleek dat mensen dat heel prettig vonden om zo ook hun verhaal nog een keer te kunnen vertellen. Binnen de maatregelen is het ons gelukt om een coronaproof mogelijkheid te creëren voor nabestaanden om samen stil te staan bij het verlies.”

Digitale tuin

Iedereen die zich geroepen voelt, kan ook een bijdrage leveren aan de digitale gedenktuin: www.dijklanderziekenhuis.nl/gedenktuin. Hier kun je een tekening of foto van een lievelingsbloem of plant uploaden. Zo groeien, bloeien en veranderen zowel de fysieke als de online Gedenktuin.

Kuin: “De aanblik van beide tuinen zal zo steeds veranderen, net als het leven. In het voorjaar ziet de tuin er anders uit dan in de zomer. Op de website verandert de tuin steeds van vorm en kleur door toevoegingen van nieuwe afbeeldingen.”

Relevant artikel:

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.