10.2 C
Purmerend
vrijdag 31 maart 2023
HomePurmerendDijklander Gedenktuin bloeit én groeit "samen stil staan bij het verlies"

Dijklander Gedenktuin bloeit én groeit “samen stil staan bij het verlies”

Purmerend – De Dijklander gedenktuin staat volop in bloei in Purmerend op het stukje groen voor de Hoofdingang. Afgelopen najaar startte het Dijklander Ziekenhuis met een coronaproof alternatief voor de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomsten: de Dijklander Gedenktuin. Naasten van overleden patiënten kregen in het najaar bloembollen thuisgestuurd die bij beide ziekenhuizen konden worden geplant. Hier is volop gebruik van gemaakt.

Twee weken terug zijn opnieuw een groep nabestaanden benaderd, contactpersonen van patiënten die het afgelopen half jaar in het ziekenhuis zijn overleden. Zij zijn uitgenodigd om vlinderbloemenzaad te komen zaaien in de Gedenktuin.

Geestelijk verzorger Annemieke Kuin: “De plek waar een dierbare is overleden blijft je altijd bij. Voor deze groep is dat ons ziekenhuis. Dit najaar was ik geraakt door de positieve reacties op dit initiatief. In de herdenkingsbijeenkomsten staan bloemen centraal en onze ziekenhuizen staan in een streek waar veel bollen worden verbouwd. Zo zijn we op het idee gekomen om voor het ziekenhuis een gedenktuin te maken. Nabestaanden hebben we een kaart met een gedicht en een paar bloembolletjes gestuurd. Die bolletjes konden ze planten ter herinnering aan hun dierbare: op een eigen plek, maar ook in de gedenktuinen bij de ziekenhuizen in Hoorn en Purmerend. We hebben laten weten op welke tijden medewerkers van het ziekenhuis aanwezig waren om hen te ontvangen. Het bleek dat mensen dat heel prettig vonden om zo ook hun verhaal nog een keer te kunnen vertellen. Binnen de maatregelen is het ons gelukt om een coronaproof mogelijkheid te creëren voor nabestaanden om samen stil te staan bij het verlies.”

Digitale tuin

Iedereen die zich geroepen voelt, kan ook een bijdrage leveren aan de digitale gedenktuin: www.dijklanderziekenhuis.nl/gedenktuin. Hier kun je een tekening of foto van een lievelingsbloem of plant uploaden. Zo groeien, bloeien en veranderen zowel de fysieke als de online Gedenktuin.

Kuin: “De aanblik van beide tuinen zal zo steeds veranderen, net als het leven. In het voorjaar ziet de tuin er anders uit dan in de zomer. Op de website verandert de tuin steeds van vorm en kleur door toevoegingen van nieuwe afbeeldingen.”

Relevant artikel:


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.2 ° C
10.6 °
10 °
94 %
2.2kmh
100 %
vr
10 °
za
9 °
zo
9 °
ma
8 °
di
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.