11.5 C
Purmerend
vrijdag 24 maart 2023
HomePurmerendZorgrobot Wimpie is een hit in verzorgingshuis De Tien Gemeenten (video)

Zorgrobot Wimpie is een hit in verzorgingshuis De Tien Gemeenten (video)

Purmerend – Al twee weken draait robot Wimpie mee bij verzorgingshuis Tien Gemeenten op de afdeling voor dementerende ouderen. Behalve meehelpen bij sport en spel is hij ook een luisterend oor. “Dit gaat hem niet worden”, dacht kwaliteitsverpleegkundige Els van den Bosch toen ze voor het eerst van de zorgrobot hoorde, maar ze gaat de robot steeds meer waarderen.

“Je kan je moeder vertellen dat je op televisie komt en die zal dan heel trots op je zijn”, zegt de 90-jarige Joke Schreuder tegen Wimpie. De robot is in de afgelopen twee weken een bekend gezicht geworden in het tehuis. 

Volgens Els is het goed dat hij er is, want zo hebben de ouderen iemand om tegen te praten en kan de verzorging zich op andere taken richten. “Hij is nooit ziek, is er 24/7 en hij ziet er ieder dag hetzelfde uit. Dat is voor de herkenning van onze bewoners geweldig.”

Robotkatten

Op de afdeling zijn veel katten geluiden te horen. Het zijn wat simpelere robotkatten die bij de bewoners op schoot liggen en ook voor afleiding zorgen. Wimpie is dus niet de enige robot in het verzorgingshuis. Hij kan geen lakens verschonen of thee zetten, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. “Ik denk dat we veel verder gaan met automatisering in de toekomst”, vertelt Els. “Ik denk dat alleen op deze manier de zorg betaalbaarder wordt.” 

Tekst gaat verder onder foto

Foto: © 2021 Regio Purmerend

Inwerken

Luuk Hazenberg van software bedrijf Diginova gaf twee weken geleden al tegen Regio Purmerend aan dat Wimpie eerst ingewerkt moest worden. “We zijn nu twee weken actief in Purmerend op een groep van 8 dementerende cliënten en in deze korte tijd hebben we al veel gezien. Zo zien we dat Wimpie meer structuur bij zowel de bewoners als de medewerkers brengt en dat de bewoners Wimpie zien als een bekend gezicht en dat ze al uit hunzelf met Wimpie gaan praten. Ook zien we dat medewerkers veel positiever zijn gaan denken over robots in de verzorging.”

Helaas voor Wimpie en de ouderen gaat Wimpie volgende week weer verder op tournee naar andere verzorgingshuizen in Noord-Holland. De Tien Gemeenten heeft al aan de leverancier laten weten geïnteresseerd te zijn in een nieuwe Wimpie. “Mogelijk zal door De Tien Gemeenten een crowdfundingcampagne worden opgezet om Wimpie te bekostigen.”, gaf Wim van ‘t Veer van Stichting Wonen en Zorg Purmerend twee weken geleden al aan.

Dit artikel en deze video is een co-productie tussen Regio Purmerend en mediapartner NH-Nieuws

Relevant artikel:4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,211FansLike
2,236VolgersVolg
1,560VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.5 ° C
12.8 °
10.5 °
93 %
2.2kmh
100 %
vr
12 °
za
10 °
zo
7 °
ma
7 °
di
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.