11.1 C
Purmerend
donderdag 23 maart 2023
HomeBeemsterBuurtgezinnen Purmerend en Beemster “Hulp vragen is geen teken van zwakte maar...

Buurtgezinnen Purmerend en Beemster “Hulp vragen is geen teken van zwakte maar absoluut een teken van kracht.”

Purmerend / Beemster – Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen Purmerend en Beemster gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) aan een ervaren gezin in de buurt (steungezinnen). Hierdoor worden de ouders enerzijds ontlast van de eigen zorgen waardoor ze hun eigen energie weer kunnen opladen en aan de ander kant krijgen de kinderen extra liefde en aandacht bij het gezin waar ze op dat moment zijn.

Drijvende kracht achter buurtgezinnen Purmerend en Beemster is Yolanda van der Arend. Buurtgezinnen in Purmerend en Beemster is al drie jaar actief waarvan Yolanda nu meer dan een jaar als coördinator werkt. Ouders kunnen een beroep doen op Yolanda als bijvoorbeeld de draagkracht en draaglast in een gezin niet meer in balans zijn. Thans maken 40 gezinnen in Purmerend en Beemster gebruik van Buurtgezinnen. “Voor dit jaar heb ik al 23 aanmeldingen binnen voor ondersteuning van gezinnen.”

Yolanda geeft aan dat de netwerken van mensen tegenwoordig wat kleiner zijn. “Vroeger als je de stad in wilde dan was er altijd wel een buurvouw die even op je kind wilde passen. De samenleving is een stuk individualistiser dan vroeger. We laten minder zien wat er achter onze voordeur gebeurt. Doordat mensen niet kunnen terugvallen op hun eigen netwerk kan het zo zijn dat de problemen in het gezin een stuk zwaarder worden of zelf leiden tot een uithuisplaatsing. En dat willen wij voorkomen met Buurtgezinnen.”

De meeste aanmeldingen voor vraaggezinnen krijgt Yolanda via zogenaamde verwijzers. “Deze weten ons allemaal te vinden. Dat zit er al hulpverlening in het gezin en kunnen wij hopelijk snel de hulpvraag verminderen.” Liever heeft Yolanda dat gezinnen zich zelf aanmelden voordat er in het gezin problemen ontstaan. “Zo preventief en zo klein mag het al zijn om gebruik te maken van buurtgezinnen.”

Yolanda geeft een casus aan waar bij een gezin beide ouders thuis werken door corona en waar de jonge kinderen ook gewoon thuis zijn. “De moeder is bijna overspannen want ondanks haar drukke baan, moet zij steeds op ‘aan’ staan. Gaat het wel goed met de kinderen boven? Zou buurtgezinnen hier niet op insteken dan is het best mogelijk dat dit escaleert en dat er alsnog hulpverlening op komt. Zo’n traject duurt allemaal veel langer en doet ook wat met het zelfvertrouwen van mensen.” 

Aan steungezinnen heeft Yolanda niet echt gebrek maar er kunnen altijd steungezinnen bij “Er moet keuze zijn voor een match want het moet wel klikken tussen de vraag- en steungezinnen. Dus hoe meer steungezinnen, hoe beter ik de match kan maken. Het is heel mooi en dankbaar werk.”

Aan de vraaggezinnen doet Yolanda een duidelijke oproep. “Meldt je vooral ook zelf aan wanneer je het idee hebt dat het niet goed gaat. Je als gezin aanmelden en om hulp vragen is geen teken van zwakte maar absoluut een teken van kracht.”

Meer informatie over Buurtgezinnen hieronder:


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.1 ° C
12.2 °
10 °
94 %
0.9kmh
100 %
do
13 °
vr
12 °
za
11 °
zo
6 °
ma
3 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.