Hart van de Regio

Nova (9) begint een PlantOtheek in haar voortuin

Purmerend – In februari vertelde Nova (9) aan haar moeder Marloes dat ze graag een planten-asiel wilde opzetten. Dat was het begin van het moeder-dochter project dat resulteerde in een heuse PlantOtheek.

Planten ruilen, planten doneren waarvoor je niet meer wilt of kunt zorgen of planten meenemen tegen een kleine vrijwillige bijdrage. Het kan allemaal bij Nova’s PlantOtheek. Het project van de 9-jarige Purmerendse – ondersteund door moeder Marloes – begint inmiddels serieuze vormen aan te nemen.

“Van de week hebben we het aantal planten geteld toch?”, vraagt Marloes aan haar dochter. De teller staat op een ruime 100 planten en minstens evenveel stekjes. Door planten, wanneer mogelijk, te stekken, kunnen er nog meer mensen genieten van mooi groen in huis. Nova begon met het stekken van een bananenplant. Inmiddels is ze behendig in het stekken van vele soorten planten. “Alleen cactussen zijn niet mijn favoriet, die prikken zo erg dat ik handschoenen aan moet”, aldus Nova.

Tekst gaat verder onder de foto

Wat begon als planten-asiel heeft nu ook een maatschappelijke functie gekregen. Planten kunnen niet alleen worden ingeleverd bij Nova, waarna zij op zoek gaat naar een nieuwe eigenaar. Er wordt ook volop geruild. Als je een plant of stekje inlevert, mag je een andere meenemen. Heb je niets om te ruilen? Dan wordt een kleine bijdrage in de brievenbus gewaardeerd. Van de donaties kopen moeder en dochter potaarde en plantenvoeding. Verder staan er potten om mee te nemen, kunnen er potten worden gedoneerd. Ook kunnen er zaden worden geruild.

Tekst gaat verder onder de foto

Marloes is heel erg trots op het initiatief van haar dochter. Ook Nova denkt niet aan stoppen. “Ik blijf hier altijd mee doorgaan. Nou ja, tot ik ga studeren. Dan word ik kinderarts. Maar daar moet ik nog goed mijn best voor doen”.

Volg Nova’s PlantOtheek op Facebook

U vindt Nova’s PlantOtheek in de tuin van de Roggebotstraat 28 in de wijk Wheermolen (Purmerend). Nova’s PlantOtheek is een onderdeel van de stekjesroute.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.