Regionaal – In 2020 werd er in Nederland een wet aangenomen, waardoor er vanaf 1 juli 2021 15 cent statiegeld zit op kleine flesjes water en frisdrank. Toch wordt dit bedrag nu al bij sommige winkels in rekening gebracht. Hoe zit dat precies? En loont het om nu flesjes te sparen voor een extra zakcentje in juli? Regio Purmerend ging op onderzoek uit.
Op kleine petflesjes zal met ingang van 1 juli verplicht statiegeld worden berekend. Toch kom je ze nu al geregeld tegen in de supermarkt. Bij een verpakking van 6 flesjes water betaal je soms nu al 90 cent statiegeld, terwijl het nog geen 1 juli is. Dit heeft een logische verklaring. “Oude flesjes” kunnen namelijk niet worden ingeleverd in ruil voor 15 cent.
Tussen 1 juni en 1 juli worden langzaam de nieuwe flesjes ingevoerd, zodat aan het einde van deze maand alle petflesjes die je koopt statiegeld hebben. Deze nieuwe flesjes hebben een statiegeldlogo. Jammer voor alle kinderen die dachten om een zakcentje te verdienen door oude flesjes in te leveren, die vlieger gaat helaas niet op.
Inleveren
De statiegeldflesjes kunnen op diverse punten worden ingeleverd. Er zijn verplichte en vrijwillige innamelocaties door de overheid vastgesteld.
Verplichte locaties zijn supermarkten groter dan 200 m2, bemande treinstations en bemande tankstations langs snelwegen. Deze locaties krijgen de kosten die gemaakt worden voor het machinaal innemen volledig vergoed. In Nederland gaat het om een 12.000 verplichte innamelocaties.
Vrijwillige locaties zijn bijvoorbeeld restaurants, cafés of andere locaties welke rechtstreeks frisdrank uit plastic petflesjes verkopen zoals sportverenigingen, bioscopen en pretparken. Zij kunnen hun flesjes meegeven in plastic zakken aan de leveranciers van de flessen.
Overigens geldt het nieuwe statiegeld-systeem alleen voor water en frisdranken. Zuivel en sap in plastic zijn vrijgesteld van het statiegeld-tarief.