9.6 C
Purmerend
dinsdag 19 maart 2024
HomeRegionaalMooi: morgen gedeeltelijke zonsverduistering te zien "een zesde van de zon bedekt"

Mooi: morgen gedeeltelijke zonsverduistering te zien “een zesde van de zon bedekt”

Regionaal – Morgenochtend, vanaf ongeveer 11.15 uur, is voor het eerst in zes jaar een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland. Op het hoogtepunt, om 12.22 uur, is een zesde van de zon bedekt. De corona, de atmosfeer rond de zon, zal niet te zien zijn. Deze is alleen zichtbaar bij een (bijna) totale zonsverduistering

Vanaf 11.15 uur schuift de maan langzaam tussen de zon en de aarde, en zal op het hoogtepunt – rond 12.23 – zo’n 17 procent van de zon bedekken. De laatste eclips in West-Europa was op 20 maart 2015 te zien. Toen werd de zon voor 80 procent bedekt door de maan. 

Een zonsverduistering kan normaal zorgen voor een enorme schaduw op de aarde, maar donker zal het dit keer niet worden. Daarvoor wordt de zon te weinig, slechts 17%, bedekt. Het advies is om de zonsverduistering te aanschouwen met bescherming voor je ogen. Er zijn speciale eclipsbrilletjes hiervoor ontworpen. “Kijk nooit met je blote ogen de zon in”, zeggen verschillende meteorologen.

Geen eclipsbril in huis?

Gebruik dan de selfiestand op je telefoon? Richt de camera op jezelf met op de achtergrond de zon. Stel je camera scherp op de zon en je kunt de eclips veilig aanschouwen.

De volgende gedeeltelijke eclips, die tevens in Nederland te zien is, zal plaatsvinden op 25 oktober 2022.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,839FansLike
2,540VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.6 ° C
10.1 °
8.4 °
81 %
2.7kmh
100 %
di
15 °
wo
14 °
do
11 °
vr
10 °
za
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.