Regionaal

Mooi: morgen gedeeltelijke zonsverduistering te zien “een zesde van de zon bedekt”

Regionaal – Morgenochtend, vanaf ongeveer 11.15 uur, is voor het eerst in zes jaar een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland. Op het hoogtepunt, om 12.22 uur, is een zesde van de zon bedekt. De corona, de atmosfeer rond de zon, zal niet te zien zijn. Deze is alleen zichtbaar bij een (bijna) totale zonsverduistering

Vanaf 11.15 uur schuift de maan langzaam tussen de zon en de aarde, en zal op het hoogtepunt – rond 12.23 – zo’n 17 procent van de zon bedekken. De laatste eclips in West-Europa was op 20 maart 2015 te zien. Toen werd de zon voor 80 procent bedekt door de maan. 

Een zonsverduistering kan normaal zorgen voor een enorme schaduw op de aarde, maar donker zal het dit keer niet worden. Daarvoor wordt de zon te weinig, slechts 17%, bedekt. Het advies is om de zonsverduistering te aanschouwen met bescherming voor je ogen. Er zijn speciale eclipsbrilletjes hiervoor ontworpen. “Kijk nooit met je blote ogen de zon in”, zeggen verschillende meteorologen.

Geen eclipsbril in huis?

Gebruik dan de selfiestand op je telefoon? Richt de camera op jezelf met op de achtergrond de zon. Stel je camera scherp op de zon en je kunt de eclips veilig aanschouwen.

De volgende gedeeltelijke eclips, die tevens in Nederland te zien is, zal plaatsvinden op 25 oktober 2022.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.