0.9 C
Purmerend
zaterdag 2 december 2023
HomePurmerendTweespalt in de Gors over hondenuitrenveld: "twee groepen die na ieder besluit...

Tweespalt in de Gors over hondenuitrenveld: “twee groepen die na ieder besluit in conflict kunnen raken”

Purmrend – Betrokken bewoners, verenigd in HOP-commissie De Gors, zijn drie jaar actief geweest en hebben in 2019 een bewonersinitiatief ingediend bij de gemeente over het hondenbeleid in de wijk De Gors. Dit voorstel bestond uit het aanpassen van het losloopgebied (een veld zonder aanlijn- en opruimplicht) aan het Penningkruid tot een omheind uitrenveld met opruimplicht en een hekwerk van ca. 1 meter hoog.

Het college van Purmerend heeft de plannen getoetst en voorgelegd aan de hele wijk. Gezien het aantal en de inhoud van de reacties uit de wijk had het college de indruk dat de algemene opvatting van bewoners van de wijk positief was, waarbij het college bewust was dat ze het niet iedereen naar de zin konden maken.

In september 2020 is er een raadsvoorstel aan de gemeenteraad voorgelegd waarin krediet gevraagd is om o.a. dit bewonersinitiatief uit te voeren. Voor de locatie van het uitrenveld in het Gorsebos heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarbij de HOP-commissie De Gors verzocht werd de draagvlakmeting over te doen en zich daarbij te beperken tot de gebieden ‘Penningkruid’ en ‘Hoornblad’. Het college werd verzocht daar waar nodig en mogelijk te ondersteunen bij de opzet en de uitvoering van deze nieuwe draagvlakmeting.

Het beoogde uitrenveld aan het Hoornblad (fotografie: Regio Purmerend)

Nieuw voorstel

Na de behandeling in de gemeenteraad is er in december 2020 een nieuw voorstel ingediend door twee bewoners van het Penningkruid, mede namens de bezwaarmakers, en twee leden van de HOP-commissie. Het nieuwe voorstel is om het huidige losloopgebied aan het Penningkruid te behouden en het grasveld nabij het Hoornblad als uitrenveld in te richten. Een uitrenveld is een voorziening voor de hele wijk. Net als bij het eerste plan heeft de gemeente de nieuwe plannen intern getoetst en vervolgens voorgelegd aan de wijk, waarmee invulling gegeven is aan de draagvlakmeting waartoe de motie van de raad opriep.

Volgende stap

In een wijk kun je nooit iedereen tevreden stellen, stelt de wethouder in een memo aan de gemeenteraad. “Belangrijk is dat bewoners met elkaar communiceren over eventuele onvrede. Het college blijft de voorkeur hebben voor het oorspronkelijke bewonersinitiatief: het losloopgebied Penningkruid aan te wijzen als uitrenveld. De verandering van de huidige situatie is dat er een doorzichtig hek van met een hoogte van 1 meter om hetzelfde losloopgebied wordt geplaatst en dat er een opruimplicht is voor hondenpoep. Honden kunnen vrij uit lopen en voetgangers hebben geen last van loslopende honden over het pad.”

Uitrenveld aan het Penningkruid (fotografie: Regio Purmerend)

Plaatsing op proef en evalueren

Wethouder Tijmstra: “Een mogelijkheid is om dit na plaatsing met een groep bewoners uit de wijk na een bepaalde periode te evalueren, kijken hoe het gaat, of de bezwaren vooraf nog steeds zo zijn. Soms is het ook een kwestie van uitproberen met elkaar en met elkaar in gesprek te blijven. Het valt op dat deze discussie in de buurt verschijnt -of is ontaard- als een strijd om een fysieke maatregel: wel of geen hekje om het gras voor de honden. Als we er een sociale betekenis aan geven is er meer aan de hand en ligt er meer op de weegschaal dan alleen een besluit over een fysieke maatregel. Om te weten welk effect het hekwerk heeft, kunnen wij die als proef plaatsen. We organiseren vanuit de gemeente in dat jaar een evaluatief gesprek, waarin we de ervaringen met de bewoners uitwisselen. Na een jaar kan er een definitieve keuze worden gemaakt over de fysieke maatregel. Dat kan overigens een andere zijn dan dat beide partijen op dit moment voorstellen, maar een oplossing gegroeid uit de ervaringen van de omwonenden in de komende periode.”

Inwoners nemen verantwoordelijkheid

“De vraag van de inwoners was bedoeld om hun buurt te verbeteren. We zien dat bewoners zichzelf hebben georganiseerd en samen tot een idee zijn gekomen. Als we praten over dat wij willen dat mensen de verantwoordelijkheid nemen voor hun woonomgeving, is dit er een mooi voorbeeld van. Inwoners verenigen zich en tonen zich betrokken bij hun buurt. Het zijn deze momenten waarin kansen liggen dat mensen elkaar gedag zeggen, of voor langere tijd niet meer. Dat de sociale controle in de omgeving wordt verstevigd, dat mensen elkaar leren kennen. Dat geldt overigens voor zowel de initiatiefnemers, als de groep omwonenden die daar tegen ageren. In beide gevallen is een groep ontstaan, bestaande uit individuen die elkaar ontmoeten en hun omgeving belangrijk vinden. Maar ook twee groepen die na ieder besluit in conflict kunnen raken.”, besluit de wethouder.

De gemeenteraad zal zich in september 2021 uitspreken op welke locatie het uitrenveld in de Gors gerealiseerd gaat worden.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Het is alleen jammer dat dit het enige veld is waar de honden kunnen loslopen in de gehele Gors zowel van het boord als zuid gedeelte en dat de gemeente er de landtong ook nog eens afsnoept als zijnde biodiversiteit voor de vogels. Vogels en eenden die er nu ook komen en broeden nu er ook wel eens honden lopen. Die biodiversiteit is een wassen neus, het Gorsebos is een groot park en de vogels (oa ook een ijsvogel, de grote bonte specht en laatst nog een koekoek gehoord) komen gewoon ook als er mensen of honden komen. Laat de gemeente eens naar het Beusebos kijken ipv het groen afpakken in de wijken vanwege de “biodiversiteit”. Dat zij voor het geld gaan, boven natuur en ja diezelfde biodiversiteit er eens op zouden loslaten, dan maak je jezelf meer geloofwaardig.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,522VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
0.9 ° C
2.2 °
-0 °
82 %
2.2kmh
62 %
za
1 °
zo
2 °
ma
3 °
di
5 °
wo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.