20.1 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomePurmerendProvinciale belangen in het geding bij plan Van der Valk hotel in...

Provinciale belangen in het geding bij plan Van der Valk hotel in het Beusebos

Purmerend – De provincie Noord-Holland vindt dat het ontwerp-bestemmingsplan “Purmerend – Hotel Kom A7” niet voldoet aan de provinciale regelgeving. Ook is er in het kader van een goede ruimtelijke ordening geen rekening gehouden met de nabijheid van het UNESCO werelderfgoederen de Stelling van Amsterdam en Beemster en is er, naar de mening van de provincie, onvoldoende onderzoek gedaan in het kader van de wet Natuurbescherming. Dit schrijft de provincie als reactie op het ontwerp-bestemmingsplan aan de gemeente Purmerend.

In het 17 hectare grote Beusebos wil de gemeente toestemming geven aan het Van der Valk concern om een hotel te bouwen met 140 hotelkamers en bijbehorende bedrijfswoning. Het hotel heeft een footprint van 4500 m2 en bevat daarnaast een toren van 69 meter hoog. Het totale oppervlakte van het gebied is 2,3 hectare.

Een eerder advies van Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit, die stelde dat hoogbouw op deze locatie niet op zijn plaats is en dat het programma te zwaar en te stedelijk is in relatie tot de recreatieve functie en natuurwaarden van het terrein, wordt in het ontwerp-bestemmingsplan in de wind geslagen. “Wij hebben geconstateerd dat bij het ontwerp-bestemmingsplan deze opmerkingen onvoldoende zijn verwerkt.”

In het plan wordt, volgens de provincie, ‘bewust’ voorbij gegaan aan het feit dat de locatie gelegen is in het landelijk gebied en wordt de leidraad landschap en cultuurhistorie van de provincie niet op de juiste wijze toegepast. “Niet is aangetoond dat aan de eisen ten aanzien van ruimteIijke kwaliteit wordt voldaan.” Wel stelt de provincie dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling, zoals een hotel op deze locatie, per definitie niet is toegestaan. “Als aannemelijk wordt gemaakt dat aan de ruimtelijke kwaliteitseisen wordt voldaan, bestaat die mogelijkheid. Dat is in het voorliggende ontwerp-bestemmingsplan echter niet gedaan.”

Ook moet de gemeente terug naar de tekentafel omdat ze onvoldoende rekening hebben gehouden met de buurgemeenten Wormerland en Oostzaan en stelt de provincie dat er, ondanks de eerdere aanbeveling van de adviescommissie, advies ingewonnen moet worden bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed vanwege de hoogte en daarmee de gevolgen van het plan op de nabijgelegen UNESCO werelderfgoederen. “Dat is nog niet gedaan.”

De provincie wil ook dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de ecologische waarden zodat de natuurwaarden van het Beusebos gewaarborgd worden. “In het ontwerp-bestemmingsplan is te lezen dat er voor zowel het beschadigen/vernielen van een nest van de buizerd als het aantasten van essentieel leefgebied van de boommarter een ontheffing van de Wet Natuurbescherming voor soorten wordt aangevraagd bij de omgevingsdienst. Er leven echter mogelijk nog meer dieren in het Beusebos zoals ook in het ecologisch onderzoek uit 2020 te iezen is.”

Indien het uiteindelijke bestemmingsplan niet in overeenstemming is met de ingebrachte punten van de provincie Noord-Holland, dan zal deze een zogenaamde reactieve aanwijzing (voorkomen dat het bestemmingsplan in werking treedt) of beroep overwegen.

Relevante artikelen:

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
20.1 ° C
21.8 °
18.9 °
69 %
4kmh
31 %
ma
21 °
di
21 °
wo
20 °
do
24 °
vr
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.