16.6 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomePurmerendGemeente Purmerend gebruikt fake-accounts om burgers te monitoren: "Maar we overtreden de...

Gemeente Purmerend gebruikt fake-accounts om burgers te monitoren: “Maar we overtreden de wet niet”

Purmerend – Half mei diende Nicole Moinat, namens PVV, schriftelijke vragen in over de manier waarop burgers op Social Media worden gevolgd door de Gemeente Purmerend. Twee maanden later antwoordt de gemeente: Purmerend maakt inderdaad gebruik van fake-accounts om burgers te volgen.

Moinat stelde deze vragen aan de gemeente naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. Uit onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap bleek dat één op de zes gemeenten gebruik maakt van nep-accounts om burgers te monitoren.

Er is een aantal ambtenaren dat uit hoofde van hun functie de bevoegdheid heeft om gebruik te maken van een fictieve accountnaam, te gebruiken voor online monitoring. Zij nemen geen deel aan besloten Facebookgroepen. – Gemeente Purmerend

De gemeente zegt de privacy van burgers te kunnen waarborgen via verschillende reglementen en trainingen. Tevens verklaart de gemeente de wet niet te overtreden door gebruik te maken van nep-accounts. Maar is dat wel zo?

Gebruik van fake-accounts is niet toegestaan

Los van het feit of het volgen van burgers via nep-accounts wel of niet mag volgens de wet, is het sowieso tegen de gebruikersregels van de meeste Social Media Platforms.

Zo is bijvoorbeeld op Facebook te lezen: De naam op een account moet de naam zijn die je in het dagelijks leven gebruikt. Deze naam moet ook op een identiteitsbewijs of document staan dat voorkomt op onze lijst met identiteitsbewijzen. <…> Het is niet toegestaan om je voor te doen als iets of iemand anders. Meer informatie in onze richtlijnen voor de community.

De Gemeente Purmerend heeft in in de antwoorden naar de PVV niet gespecificeerd op welke platformen zij actief is met nep-accounts. Naast Facebook stelt bij voorbeeld ook Instagram de eis om een echte naam te gebruiken.

Bij wet verboden?

Hoewel nergens letterlijk is vastgelegd dat gemeenten de Nederlandse wet overtreden door gebruik te maken van fake-accounts, blijft het wel een opmerkelijke keuze. Zelfs de politie moet toestemming vragen aan de rechter om op deze manier individuen in de gaten te houden. Ook minister Ollongren heeft inmiddels haar standpunt ingenomen. Kort samengevat komt het er op neer dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn hoe zij de AVG naleven.

Wel moet er transparantie zijn over de verzamelde gegevens en het doel van deze gegevens. Ook moet er bij de gemeente bezwaar kunnen worden gemaakt en moet er een verzoek om rectificatie kunnen worden ingediend. Ollongren gaat in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Gemeenten om gezamenlijk duidelijke richtlijnen op te kunnen stellen. Hierbij benadrukt zij dat ook de wijkagent en de jongerenwerker zich hierbij dienen te houden aan de AVG.

Lees hier alle antwoorden op de vragen van de PVVSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Toch snap ik de opstelling van Gemeente Purmerend niet.

  Vorig jaar (medio augustus) had de Burgemeester Bijl heel veel moeite met het instellen van de mondkapjesplicht.
  Naar zijn overtuiging mochten grondrechten niet worden beperkt door een noodverordening.
  Iedereen moest het weten, heel ‘toevallig’ was de passage van de modkapjesplicht verdwenen toen de voorzitter van de VRZW niet kon ondertekenen ………
  Ophef, met spoed een correctie doorgevoerd, excuses, foutje….

  Kennelijk is het geen enkel probleem voor deze Burgemeester dat de rechten welke in de Grondwet verankerd zijn worden geschonden door zijn Gemeente-ambtenaren in dienst van zijn Gemeente Purmerend.
  Ja, de Gemeente waar Burgemeester Bijl de ‘scepter zwaait’.

  Recht van meningsuiting geregeld in artikel 7 van de Grondwet:
  Niemand heeft (vooraf) toestemming nodig van de overheid om iets te zeggen of te schrijven in het openbaar.
  Recht op privacy geregeld in artikel 10 van de Grondwet:
  Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.

  Als iemand aanzet tot tot discriminatie, haat, geweld of segregatie is dit UITERAARD wél vervolg- en strafbaar.

  Zonder dringende redenen integreren door ambtenaren (gebruikmakende van fake accountnamen) op social media om de burger in de smiezen te houden is laakbaar en schendt het vertrouwen van de burger in de Overheid.

  Ik snap het niet……

 2. Volledig ONgepast gebruik van Social Media door ambtenaren van Gemeente Purmerend.
  Wie controleert deze individuen?
  Juist, de slager keurt zijn eigen vlees.
  Wal-ge-lijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.6 ° C
17.8 °
15.5 °
70 %
1.8kmh
100 %
zo
17 °
ma
23 °
di
18 °
wo
21 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.