11.5 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
Home112Doodsangst bij agenten in weiland Broek in Waterland: "Belt, belt, explosive!"

Doodsangst bij agenten in weiland Broek in Waterland: “Belt, belt, explosive!”

Agenten hebben doodsangsten uitgestaan toen ze de verdachten van de wildwestoverval in Amsterdam-Noord van afgelopen mei probeerden aan te houden. Dat zei de officier van justitie vanochtend op een eerste pro forma-zitting. De verdachten zouden meerdere keren gericht op de politie hebben geschoten. “Een agent dacht dat hij op een verschrikkelijke manier aan zijn eind zou komen.”

De overval vond plaats op klaarlichte dag op 19 mei. Een busje van waardetransporteur Brinks kwam aan bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord. Totaal zat er 67 miljoen aan goud en diamanten in de bus. De overvallers zijn binnengekomen met bivakmutsen en kalasjnikovs. Met de geweren hielden ze mensen op afstand, terwijl de buit wordt ingeladen.

Die buit bedraagt in totaal 14,5 miljoen euro. Ruim vier miljoen is daarvan overigens nog steeds zoek, bevestigt de officier van justitie vandaag.

13 momenten waarop gericht geschoten is

Na de overval in Noord volgt een wilde achtervolging naar Broek in Waterland. Daarbij worden snelheden tot 180 kilometer per uur gehaald. Duidelijk is dat de overvallers geen enkel geweld schuwen om van de achtervolgende politiewagens af te komen: in totaal zijn er 13 momenten geweest waarop gericht op de politie is geschoten.

Dat gebeurt voor het eerst al op de Meeuwenlaan, waar Schöne Edelmetaal is gevestigd. Later gebeurt dat nog eens bij het tankstation langs de A10 en later ook op de snelweg zelf, vanuit een racende Audi A6. De agenten moeten het doen met hun ongepantserde politiewagens.

Automatisch wapen

De vluchtende overvallers en de achtervolgende politiewagens komen in Broek in Waterland terecht. Daar zet het vuurgevecht zich voort. Een van de politiewagens kijkt bij de opeenstapeling van momenten opeens in de loop van een automatisch wapen. Ze gaan vol in de achteruit om aan de kogels te ontsnappen. Een buurtbewoner ziet het gebeuren en krijgt een kogel in zijn ruit. Agenten die later ter plaatse komen zeggen ook dat ze beschoten zijn met een automatisch wapen, er wordt gericht teruggeschoten.

In het dorp stappen de overvallers over in een Renault, waarin ook een deel van de buit wordt overgeladen. De Porsche en Audi, waarin de daders zich eerst verplaatsten, worden in brand gestoken.

De Renault crasht vervolgens in een tuin in Broek in Waterland. De overvallers rennen het weiland in. Daar ontstaat ook een schietpartij over en weer tussen de overvallers en de agenten die achter hen aan het weiland in snellen.

“Belt, belt, explosive”

“Het is daarbij een wonder dat er onder de agenten geen doden of gewonden zijn gevallen”, zegt de officier van justitie. “Agenten zijn doodsbang geweest.” De politie weet vijf verdachten in het weiland op te pakken. Een van hen roept nog als hij is neergeschoten ‘belt, belt, explosive’ naar een toesnellende agent. “De agent dacht dat hij op een verschrikkelijke manier aan zijn eind zou komen”, aldus de officier van justitie.

Zodra de agent op hem gaat zitten om hem aan te houden, zegt de overvaller snel het tegenovergestelde: “no belt, no explosive”.

Een zesde overvaller komt in het weiland door de schietpartij om het leven. Een zevende verdachte wordt later van de weg geplukt op de snelweg A16 bij Rotterdam. Drie verdachten zijn nog spoorloos.

Aangiften

In totaal hebben 30 agenten aangifte gedaan van poging tot doodslag en/of poging tot moord. Ook 12 inwoners van Broek in Waterland hebben aangifte gedaan. Zij stonden ook doodsangsten uit en vluchtten in een kast of zolder.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. En dan te bedenken dat ter zitting de verdachten/overvallers waardetransport Amsterdam ontkennen geschoten te hebben op de politie…..
    Kanonne, alsof alleen van kwaaie koppen de politie en menig inwoner van Broek in Waterland in doodsangst geraakt……

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,937FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.5 ° C
13 °
10.1 °
74 %
0.9kmh
100 %
wo
14 °
do
17 °
vr
17 °
za
16 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.