17.7 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomePurmerendAfvalscheidingspercentage in Purmerend gedaald met 4% in 2020, 90 kilo GFT-afval per...

Afvalscheidingspercentage in Purmerend gedaald met 4% in 2020, 90 kilo GFT-afval per inwoner niet in GFT bak

Purmerend – Jaarlijks wordt gemeten hoeveel afval er in Purmerend ingezameld wordt. Dit betreft zowel de gescheiden inzameling als de inzameling van restafval. Het team Reiniging voert hiervoor een sorteeranalyse van het restafval van de gemeente Purmerend uit. In de analyse wordt de vergelijking gemaakt tussen de hoeveelheden gescheiden ingezameld afval en het ingezamelde restafval. Ook wordt een analyse van de samenstelling van het restafval gemaakt.

Ondanks dat de verwachting van de gemeente was dat met het vele thuiswerken en thuisblijven de hoeveelheid afval in 2020 hoger zou zijn, blijkt dat niet uit de analyse. De totale hoeveelheid afval per inwoner in 2020 was 528 kilo ten opzichte van 538 kilo in 2019.

De hoeveelheid gescheiden ingezameld afval is toegenomen, van 149 tot 155 kilo per inwoner. Het ongescheiden deel van het huishoudelijk afval bevat nog steeds veel gft en etensresten afval en ook PMD afval (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken). Ook het aandeel niet herbruikbaar, dus het echte restafval, is gestegen van 32 naar 45 kilo per inwoner.

Uit de analyse kunnen de volgende conclusies getrokken worden:

  • Het afvalscheidingspercentage in Purmerend is gedaald van 57% in 2019 naar 53% in 2020.
  • Oorzaken van de daling zijn te vinden in het grof huishoudelijk afval waarvan er veel meer via het haalsysteem is ingezameld waardoor het hergebruik lager is en in een toch wel redelijke stijging van het echte restafval, dat aandeel steeg van 32 naar 45 kilo per inwoner. Dit zal te maken hebben met de coronasituatie in 2020.
  • De hoeveelheid ongescheiden restafval in Purmerend per inwoner in 2020 is 232 kilo.
  • De hoeveelheid gescheiden ingezameld GFT-afval is wat gedaald, de hoeveelheden pmd en glas zijn wat gestegen en papier en textiel zijn nagenoeg gelijk gebleven.
  • Van het restafval is ca. 19% te definiëren als ‘echt restafval’, de overige 81% bestaat uit herbruikbare componenten.

Resultaten

De behaalde resultaten van de afgelopen drie jaar op een rijtje, in een drietal grafieken, allemaal in kilo’s per inwoner per jaar. Hierbij moet opgemerkt worden dat de vergelijking met het landelijke gemiddelde over 2019 vanwege de coronasituatie in 2020 niet geheel het juiste beeld geeft.

Zoals de bovenstaande grafiek laat zien, zit het grootste verschil in de hoeveelheid grof restafval. Dit is verklaarbaar. Voor het hergebruik van grof afval werd tot en met 2019 ook het groen afval meegenomen. Sinds 2020 composteert de gemeente Purmerend dit groenafval zelf voor gebruik in eigen groenonderhoud, het gaat om ca. 240 ton aan groenafval.

De hoeveelheid gescheiden ingezameld afval is iets hoger dan in 2019 waarbij de meeste winst gehaald is op de hoeveelheid gescheiden ingezameld PMD. De gescheiden inzameling van gft-afval blijft nog steeds achter.

De samenstelling van het restafval in Purmerend laat duidelijk zien dat het afvalscheidingspercentage ook na de correctie door o.a. het groenafval dat de gemeente zelf composteert weer terug omhoog kan. Van de 232 kilo fijn restafval is slechts 45 kilo restafval wat alleen geschikt is voor verbranding. Vooral het aandeel gft-afval is nog steeds flink met 90 kilo per inwoner.

Op onderstaande website van de gemeente is meer informatie te vinden over het scheiden van afval.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
17.7 ° C
18.3 °
17 °
75 %
0.5kmh
5 %
wo
21 °
do
22 °
vr
21 °
za
18 °
zo
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.