Purmerend

Laarsje uit 14e eeuw tentoongesteld in centrale hal stadhuis

Purmerend – Vanaf 1 september tot 30 september wordt in de centrale hal van het stadhuis een laarsje uit de 14e eeuw tentoongesteld. Het leren laarsje is in losse delen gevonden bij werkzaamheden aan het Waagplein in de binnenstad, door de Archeologische Werkgroep Purmerend (AWP). Vervolgens is het gerestaureerd. De tentoonstelling in het stadhuis bestaat uit meerdere archeologische vondsten uit de stad. 

Voorzitter Jan van Waard (AWP): ‘Dit is echt een unieke vondst. Volgens de restaurateur (Restaura) stamt het laarsje uit 1325. Dat kunnen ze bepalen aan de hand van andere vondsten uit die tijd. We zijn als werkgroep trots dat we dit stuk geschiedenis hebben kunnen opsporen en herstellen.’

‘Maakt geschiedenis tastbaar’

Wethouder Eveline Tijmstra: ‘Het is belangrijk om stil te staan bij waar we vandaan komen als stad. Een vondst als deze maakt onze geschiedenis opeens weer heel tastbaar. Ik ben blij dat de werkgroep alles in het werk heeft gesteld om het laarsje te restaureren en trots dat we dit in het stadhuis tentoonstellen.’

Ingang stadhuis tijdelijk verplaatst

De archeologische vondsten zijn in het stadhuis op werkdagen te bekijken van 8.30 tot 17.00 uur. Vanwege de bouw van de parkeergarage voor het stadhuis, is de ingang tijdelijk verplaatst naar de zijkant van het gebouw, langs het fietspad bij het Cramwinckelplantsoen. Fietsen kunnen bij de tijdelijke ingang worden gestald. Auto’s kunnen het beste parkeren op het parkeerterrein langs het spoor aan de Stationsweg.

Open Monumentendag

Op 11 en 12 september is het Open Monumentendag. Duizenden monumenten in Nederland openen dan gratis hun deuren. Ook in Purmerend en Beemster is van alles te beleven. Volg bijvoorbeeld een wandelroute door Middenbeemster, dwaal door de prachtige tuin van ‘Die Lang Huys’ aan de Jisperweg of ga naar een proeverij van stadse en streekproducten in het Purmerends Museum. Kijk voor het hele programma op www.openmonumentendag.nl.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Bron
Gemeente Purmerend

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.