Purmerend

Gedeelte papieren nieuwe biomassacentrale niet op orde – Wnb vergunning vernietigd door Raad van State

Purmerend – Het is een kleine domper voor Stadsverwarming Purmerend en de Gemeente Purmerend. Op woensdag 1 september deed de Raad van State uitspraak in het hoger beroep dat MOB en SVP beiden hadden ingesteld tegen de eerdere uitspraak van de rechter. Het oordeel van de Raad van State is duidelijk: De provincie Noord-Holland zal nogmaals moeten kijken naar de zogenoemde Wnb-vergunning.

Wnb staat voor Wet Natuurbescherming. De actiegroep Mobilisation for the Evironment (MOB) startte eerder een procedure om de bouw van een nieuwe biomassacentrale in Purmerend tegen te houden. MOB verzet zich nationaal tegen projecten welke schadelijk zijn voor het milieu. De organisatie kwam deze week nog in het nieuws vanwege de rechtszaak die zij begonnen om de Formule 1 race in Zandvoort af te laten blazen. In de zaak van de F1-race verloor MOB. In hun procedure ten aanzien van de biomassacentrale in Purmerend kreeg MOB gedeeltelijk gelijk.

De omgevingsvergunning is correct afgegeven, zo oordeelde de Raad van State. En hiermee kan – op het moment dat de Natuurbeschermingsvergunning op tafel ligt – de bouw van het ketelhuis, de bunker en de buffer zonder problemen van start gaan.

Het beroep tegen de Wnb vergunning is echter wel gegrond verklaard. Deze was gebaseerd op de zogenoemde PAS regeling. Het 290 pagina’s tellende document met extra onderzoeken dat door de SVP in deze zitting werd ingebracht kon niet meer worden meegenomen in de beoordeling. SVP zal op nieuw naar de provincie moeten voor een nieuwe Wnb vergunning, alvorens er gestart zal worden met de bouw van de nieuwe centrale. Hierna kan MOB de zaak nogmaals aan de rechter voor laten leggen indien zij van mening is dat de komst van de centrale een te grote invloed heeft op de omgeving.

Directeur SVP Gijs de Man geeft aan het traject met goed vertrouwen in te gaan. “SVP blijft positief en verwacht in 2022 te kunnen starten met de bouw van de biowarmtecentrale”. Ondertussen onderzoekt het bedrijf op welke wijze ze kan komen tot de ingebruikstelling van de centrale en het komen tot een definitieve Wnb vergunning.

Ook de Gemeente Purmerend zegt geen consequenties te zien ten aanzien van de aardgasvrijer ambities van de stad: “Onze stad heeft een wettelijk verplichting, net als ieder andere gemeente in Nederland, om van het gas af te gaan. Dat wordt onderbouwd in de TVW (red: transitievisie warmte) die in oktober zal worden behandeld in de commissie en in de raad”, laat de gemeente in een reactie aan Regio Purmerend weten.

Relevant artikel:

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.