17.7 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomePurmerendPurmerend: 1,2 miljoen extra nodig voor bouw tijdelijke woningen

Purmerend: 1,2 miljoen extra nodig voor bouw tijdelijke woningen

Purmerend – De bouw van de tijdelijke woningen zijn hoger dan begroot. Het college vraagt van de gemeenteraad een aanvullend krediet van € 1.218.000. In 2018 stelde de gemeenteraad een krediet van € 9,6 miljoen beschikbaar voor de realisatie van 118 tijdelijke woningen. In 2019 werd deze verhoogd tot € 14,1 miljoen, zodat er 200 woningen gerealiseerd konden worden.

Tijdens de realisatie van deze woningen werd duidelijk dat voor zowel de bewoners van de units, als voor de levensduur en kwaliteit van de units, het van belang was dat de gemeente bepaalde investeringen op zich moest nemen. Om de levensduur van de units te vergroten, zijn koelkasten en kookplaten geplaatst. Toekomstige bewoners hoeven deze dan niet zelf mee te nemen. Hierdoor is de kans op beschadigingen bij verhuizingen een stuk kleiner. En beschikken de bewoners over goed werkend apparatuur wat weer bijdraagt aan het wooncomfort en de veiligheid.

Om te voorkomen dat bewoners gaten in muren en het plafond gaan boren, heeft de gemeente gordijnen, vitrage en verlichting aangebracht. Hiermee wordt de uniformiteit gewaarborgd en behouden deze hun rustige uitstraling. Door bovenstaande voorzieningen toe te voegen, voorkomt de gemeente extra kosten voor de bewoners, waardoor de drempel om een tijdelijke woning te betrekken, nog lager wordt.

Op basis van de gesloten contracten en reeds gemaakte kosten is de verwachting nu dat de totale investering uit zal komen op € 15,3 miljoen. Dit betekent dat de verwachting is dat de kosten circa € 1,2 miljoen hoger uit gaan vallen dan begroot. Deze overschrijding heeft verschillende oorzaken, zo stelt het college.

Geschil tussen de aannemer en de gemeente

Op basis van de aanbestedingsstukken en de raamovereenkomst was er onduidelijkheid of deze kosten vielen onder de reikwijdte van de overeengekomen aannemerssom. Om de voortgang van de projecten niet in de weg te zitten met een juridische procedure heeft de gemeente ervoor gekozen om deze kwestie in de minne te schikken en over te gaan tot betaling van een totaalbedrag van € 270.000 ten aanzien van alle projecten.

Ook mag de aannemer een indexering toepassen omdat het project enige vertraging heeft opgelopen door o.a. de coronapandemie. Dit betreft een bedrag van € 168.000.

Koelkasten, kookplaten en gordijnen

Om voor een eenduidige uitstraling van de woningen te zorgen heeft de gemeente gordijnen, vitrage en verlichting in de woningen aangebracht. Hiermee is ook voorkomen dat de bewoners hiervoor aanvullende kosten moesten te maken. Ook zijn er op verzoek van de gemeente voorzieningen aan de units zijn toegevoegd, waaronder een kookplaat, een koelkast, e.d. Totale kosten € 452.000.

Tjdelijke woningen vrijgesteld van verhuurdersheffing

Gedurende het project werd duidelijk dat de business case ruimte bood voor de extra kosten. Waar het investeringskrediet enkel meerkosten laat zien, daar laat de exploitatie vooral meevallers zien. De business case op basis waarvan het raadsbesluit is genomen liet een tekort in het eerste jaar zien van € 119.000,-. Rekening houdend met de overschrijding van het investeringskrediet, maar ook de meevallers in de exploitatie, verwacht de gemeente nu een tekort in het eerste jaar van € 53.000,-. Daarnaast zijn er ondanks de hogere investering nauwelijks extra kapitaallasten omdat in 2019 gerekend was met 2% rente en de begroting 2021 uitgaat van 1,25% rente.

De aankomende jaren zal er een klein verlies per jaar zijn op de tijdelijke woningen. De ramingen laten echter zien dat het mogelijk is om vanaf 2024 weer zwarte cijfers te draaien.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. € 15.300.000 / 200 TIJDELIJKE woningen= € 76.500 per TIJDELIJKE woning van ca.40 m2 (met een tijdelijk huurcontract van 2 jaar).
    En de woningnood?? Die wordt TIJDELIJK een heel klein beetje minder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.7 ° C
18.4 °
16.7 °
81 %
4.5kmh
99 %
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
25 °
za
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.