14.5 C
Purmerend
zaterdag 13 juli 2024
HomedierenMassale vissterfte na uitzetten vissen vijver stadhuis Purmerend (video)

Massale vissterfte na uitzetten vissen vijver stadhuis Purmerend (video)

Purmerend – Honderden vissen hebben het leven gelaten na uitzetting uit de vijver voor het stadhuis in Purmerend. De vissen werden recentelijk verplaatst omdat het plein op de schop gaat.

Het waren letterlijk duizenden vissen die op 28 augustus en 2 september uit de vijver voor het stadhuis werden geschept. Van duizenden bittervoorntjes tot tientallen karpers. Van duizenden vetjes tot brasems. In twee dagen tijd werden de dieren overgezet in de achterliggende sloot aan het Cramwinckelplantsoen/Kastanjelaan.

Wat er exact mis is gegaan is nog niet duidelijk te stellen. De Gemeente Purmerend heeft voor de voorbereiding en uitvoering van het plan een ecologisch adviesbureau ingeschakeld. Deze heeft uiteindelijk de verhuizing van de duizenden vissen uitgevoerd. De gemeente laat in een reactie aan Regio Purmerend weten dat er inmiddels watermonsters zijn genomen door het Waterschap (de eigenaar van de sloot). De uitslag van deze monsters komt volgende week binnen.

Bittervoorntjes in een slootje met karpers wordt al snel een probleem

Wij spraken met een ecoloog om na te gaan wat een normale procedure is in een dergelijke transitie en waar het mis zou kunnen zijn gegaan. Bij het maken van een dergelijk plan moet er goed gekeken worden naar de verschillende vissoorten en waar deze het beste kunnen worden uitgezet. Bittervoorntjes houden bijvoorbeeld van helder water en leggen hun eieren in mosselschelpen. In een sloot die door veel karpers wordt omgewoeld, hebben zij moeite met het vinden van eten. Door het gebrek aan schelpen komt ook de voortplanting van de dieren in gevaar.

Voor iedere soort in de vijver zou er een plan gemaakt moeten zijn, met een locatie om deze vervolgens weer uit te zetten. Je kunt niet zomaar alle vissen naar een ander slootje overzetten. Per soort moet er een onderzoek zijn gedaan of deze zijn habitat vindt in het nieuwe water.

Soms moet een ecoloog het lef hebben

De vissoorten moeten handmatig worden uitgezocht, zodat iedere soort naar een goede nieuwe vooruitgezochte omgeving kan verhuizen. Naast een onderzoek per soort in het nieuwe water, spelen ook weersomstandigheden een rol. Niet te koud, niet te warm. De ecoloog moet bijvoorbeeld het lef hebben om tegen een opdrachtgever te zeggen dat het project vanwege het weer een aantal weken moet worden uitgesteld. Dit is soms lastig als er tijdsdruk is vanwege een bouwplanning.

Als er duidelijkheid is over wat er exact is misgaan, volgt er uiteraard een update op dit artikel.

Foto’s en video: aangeleverd
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.5 ° C
15.1 °
13.9 °
84 %
1.3kmh
96 %
za
16 °
zo
18 °
ma
23 °
di
20 °
wo
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.