20.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomeColumnColumn van Eline: Van 1.5 m-maatschappij naar QR-samenleving. Waar ligt onze grens?...

Column van Eline: Van 1.5 m-maatschappij naar QR-samenleving. Waar ligt onze grens? #vaccinatiedwang

Bij het horen van de eerste verhalen over het mysterieuze COVID-19 virus, was het een ver-van-mijn-bed show. En voor de meesten van jullie gold waarschijnlijk hetzelfde. Heel erg voor de Aziaten. Net zo als malaria en difterie voor de inwoners van midden-Afrika of Ebola voor de Zuid-Amerikanen. Begin januari 2020 werden we gerustgesteld door onze regering. De kans dat het COVID-19 virus in Nederland zou komen was klein, heel erg klein. Inmiddels weten we wel beter.

Ik hoor het me nog zeggen door de telefoon op de middag van donderdag 12 maart 2020 tegen iemand die de persconferentie niet had gehoord: “Neem al je spullen mee van kantoor. Voorlopig kom je daar niet meer terug.” Met voorlopig bedoelde ik een paar weken. Gisteren op de kop af 1,5 jaar geleden. Inmiddels weten we wel beter.

Meer en meer mensen werden ziek, kwamen op de IC te liggen of erger. De wereld nam het virus serieus. Lockdowns, mondkapjes, vlieg- en reisverboden. Ik noemde het virus ‘het ingrijpen van Moeder Aarde’. Een natuurlijke zet om het evenwicht te herstellen op het gebied van milieu, klimaatverandering, oorlog en honger. Met het afnemen van menselijke activiteiten leek de lucht blauwer, leken vogels luider en leek het kleine van het leven belangrijker. 

Evenwicht

De mens is de mens niet, als het niet alles op alles zet om haar eigen evenwicht te herstellen. Er werd met man en macht gewerkt aan een vaccin tegen het virus, zodat alles weer zo snel mogelijk terug kon naar normaal. Maar ondanks de vele vaccins die op vrijwillige basis in ons land gezet zijn, is het nog niet normaal.

De 1.5 meter-maatschappij zal eerdaags worden afgeschaft. Met daarvoor in de plaats de QR-samenleving. En dan volgt mijn vraag: Waar ligt de grens? Mijn grens. Onze grens.

Mijn naasten zijn allemaal gevaccineerd. In huiselijke kring wordt de 1.5 meter niet meer nageleefd. Hoewel wij die ‘stomme drie zoenen op de wangen’ hebben vervangen voor een knuffel. Een positief gevolg van corona. 😉

Ik heb corona gehad en geloof mij, het was geen pretje. Een nasleep van inmiddels maanden, waar ik nog steeds last van ondervind. Ik liet mijn vaccineren, maar heb ook respect voor de mensen die dat niet doen. En overigens verwacht ik dat respect ook terug.

Mijn grens

Maar hier ligt persoonlijk mijn grens. Wie zijn wij als mens om het heft zo in eigen hand te nemen? Eerder was er geen keuze. Nu is die keuze er wel. In Nederland heeft iedereen die dat zou willen een vaccin kunnen krijgen. Niet met een honderd procent zekerheid, maar die heb je toch niet in het leven. Wie ben ik, wie zijn wij, om te zeggen dat mensen die niet gevaccineerd zijn, dingen niet mogen? Dat er een verschil wordt gemaakt in de samenleving? Dat je doormiddel van een QR-code moet aantonen wat jouw corona-status is?

Terug naar normaal. Voor de evenementen, voor de horeca, voor de ondernemers en voor alle inwoners van dit land. Laat mensen hun eigen keuzen maken en faciliteer deze als overheid. Mocht het aantal ziekenhuis-opnamen weer ernstige vormen aannemen, kunnen er altijd nog maatregelen worden genomen. 

Ik ben gevaccineerd. En dit is mijn grens.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.8 ° C
22.8 °
18.9 °
71 %
1.8kmh
6 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.