13.4 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomePurmerendVereniging Eigen Huis verwacht flinke stijging warmtetarieven "honderden euro’s per jaar"

Vereniging Eigen Huis verwacht flinke stijging warmtetarieven “honderden euro’s per jaar”

Regionaal – Huishoudens met blok- of stadsverwarming kunnen in 2022 te maken krijgen met een forse tegenvaller op de energienota. Oorzaak is de koppeling van de tarieven van een warmtenet met de flink gestegen gasprijzen. Het gaat hierbij naar verwachting om een stijging van honderden euro’s per jaar, zegt Vereniging Eigen Huis.

De maximumtarieven voor 2022 worden pas eind van dit jaar bekend gemaakt door de ACM, maar doordat de warmtetarieven wettelijk zijn gekoppeld aan de gasprijzen lijkt een stijging onvermijdelijk.

Minister moet betaalbaarheid borgen

Vereniging Eigen Huis roept de minister daarom op ervoor te zorgen dat de enorme stijging van de gastarieven niet wordt doorberekend in de nieuwe warmtetarieven. Alleen dan wordt voorkomen dat eigenaren van woningen zonder een gasaansluiting te maken krijgen met een voor hen onrechtvaardige stijgingen van het maximum tarief. Tegelijkertijd roept de vereniging warmteleveranciers op om de consumententarieven volgend jaar niet te verhogen.

Koppeling gastarief niet houdbaar

Wettelijk is geregeld dat de warmtetarieven zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van de gastarieven, inclusief de belastingen op aardgas. Huiseigenaren die al van het aardgas af zijn worden op deze manier gestraft in plaats van beloond. De afgelopen jaren werden de belastingen al fors verhoogd en daarnaast stijgen ook de gastarieven dit jaar flink. 

Vereniging Eigen Huis wil dat er een eind wordt gemaakt aan deze prijskoppeling. Een nieuwe wet die warmtenetten een betaalbaar alternatief moet maken voor aardgas laat lange tijd op zich wachten. De vereniging pleitte eerder samen met de Woonbond, Aedes en de Consumentenbond voor het bevriezen van de warmtetarieven. De vereniging dringt hier bij het demissionaire kabinet nu opnieuw op aan.

Tekst gaat verder onder foto

Fotografie: © Regio Purmerend – Staatsbosbeheer wint duurzame biomassa uit snoeihout voor Purmerend in de bossen bij Almere.

Purmerend

In Purmerend zijn er naast de biowarmtecentrale van warmteleverancier SVP twee hulpcentrales die op gas worden gestookt. Een tweede biomassacentrale is in aanvraag waardoor warmteleverancier SVP geen gas meer hoeft te gebruiken en Purmerend geheel op duurzaam gewonnen houtsnippers van o.a. staatsbosbeheer kan draaien.

Wat warmteleverancier SVP samen met aandeelhouder gemeente Purmerend eventueel aan de prijs gaan doen is nog onbekend. Dit zal begin 2022 bekend worden gemaakt. Eerder gaf 100% aandeelhouder de gemeente Purmerend een deel van de winst terug aan de gebruikers van SVP.

Update 23 December 2021:


Relevante artikelen:
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
13.4 ° C
14.4 °
12.2 °
79 %
4.5kmh
56 %
zo
19 °
ma
22 °
di
21 °
wo
22 °
do
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.