15.6 C
Purmerend
vrijdag 12 juli 2024
HomeHart van de RegioSandra is slachtoffer toeslagaffaire: "Wethouder Hegger, kom alstublieft een keer op de...

Sandra is slachtoffer toeslagaffaire: “Wethouder Hegger, kom alstublieft een keer op de koffie”

Purmerend – Al bijna elf jaar leeft Sandra met de gevolgen van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Het kostte haar het huwelijk. Ze gaf haar kinderen voor hun verjaardag cadeautjes die ze kreeg van de weggeefhoek. En ze stond op het punt waarop ze dacht dat haar leven geen zin meer had. De eerdere berichtgeving van vandaag over de afwikkeling van de toeslagaffaire in Purmerend schoot bij Sandra in het verkeerde keelgat. Ze weet niet hoe ze volgende maand haar kinderen eten kan geven. “Ik ben er helemaal klaar mee om te zwijgen.”

Het ligt niet aan de inzet van Sandra’s contactpersoon bij de gemeente. De desbetreffende ambtenaar doet haar best om zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen. Toch zakt de negenendertig jarige Purmerendse steeds verder weg in de ellende. Inmiddels gaat het zover dat Sandra niet weet of ze volgende maand nog wel haar kinderen thuis kan ontvangen of dat ze maar weekend-moeder moet gaan worden.

Elf jaar geleden werden Sandra en haar toenmalige man slachtoffer van het fenomeen dat iedereen tegenwoordig kent als ‘De kinderopvangtoeslagaffaire’. Het oorspronkelijke bedrag dat werd teruggevorderd was om en nabij de 45.000 euro. Sandra en haar man hadden een goed salaris en sloten twee leningen af om het bedrag terug te betalen aan de belastingdienst.

Als mijn kinderen niet bij mij zijn, koop ik afbakbroodjes, avocado’s en ontbijtspek. Daar kan ik een week op leven.

Sandra

Eerst werd het Sandra’s toenmalige man allemaal te veel. Hij belandde in een burn-out en kwam thuis te zitten. Hun huwelijk strandde en ook Sandra stortte in elkaar. Ze heeft problemen met prikkelverwerking, concentratiestoornissen en haar lichaam schiet op slot als ze te veel stress ervaart. Per 1 oktober van dit jaar verloor ze om deze reden haar baan.

Tussen wal en schip

Eerder betaalden beide ouders een deel af aan de lening die zij hadden afgesloten. Het inkomen van Sandra keldert nu met een kleine duizend euro per maand naar beneden. Haar ex-man -met wie zij op goede voet staat- heeft nu twee opties. Of het gehele deel van de aflossing proberen op te hoesten en geen alimentatie meer betalen. Of er worden nieuwe schulden gemaakt.

Sandra houdt haar hart vast. Ze heeft geen idee hoe ze volgende maand door komt en haar kinderen te eten kan geven. “Als mijn kinderen niet bij mij zijn, koop ik afbakbroodjes, avocado’s en ontbijtspek. Daar kan ik een week op leven. Maar ik weet het nu echt niet. Ik zou het liefste willen dat de gemeente onze lening zou kunnen overnemen. De onderneming waar wij hebben geleend weigert om te pauzeren.”

Volgens Sandra zijn het juist de mensen die het in het begin van de toeslagaffaire goed voor elkaar hadden, die nu tussen wal en schip belanden. Gezinnen die in de schuldsanering zitten, kunnen redelijk goed geholpen worden. Voor de mensen die dingen zelf in eigen beheer probeerden op te lossen, lopen de problemen alleen maar op. Meewerking van private partijen zal nodig zijn, maar daar kunnen zij niet toe verplicht worden. Ook benadrukt ze dat de belastingdienst blijft eisen dat er bewijsstukken worden getoond. Iets wat nadrukkelijk is ontheven voor de slachtoffers van de affaire.

Sandra hoopt dat er ook voor haar doelgroep aandacht komt: “Mijnheer Hegger, u kunt wel zeggen dat de gemeente iedereen helpt. Maar wij staan met de rug tegen de muur. Komt u alstublieft een keer op de koffie. Misschien ziet u een oplossing.”

Mocht Wethouder Hegger willen in gaan op deze uitnodiging, dan zijn de contactgegevens van Sandra op te vragen via onze redactie.

Gerelateerd artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,956FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
15.6 ° C
16.2 °
15 °
74 %
2.2kmh
100 %
vr
16 °
za
17 °
zo
19 °
ma
24 °
di
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.