23.9 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerendProvincie schrapt bouwplan Van der Valk in Beusebos "bestemmingsplan buiten werking"

Provincie schrapt bouwplan Van der Valk in Beusebos “bestemmingsplan buiten werking”

Purmerend – Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben vandaag een reactieve aanwijzing gestuurd aan de gemeenteraad van Purmerend, dat op 23 september 2021 instemde met het bestemmingsplan. De gemeenteraad gaat daarin geheel voorbij aan bezwaren die Gedeputeerde Staten eerder uitten in een zienswijze. Daarom rest nu geen andere optie dan een reactieve aanwijzing, aldus de provincie die daar eerder voor gewaarschuwd heeft.

Een reactieve aanwijzing stelt (een deel van) een bestemmingsplan zoals aangenomen door de gemeenteraad deels of geheel buiten werking. Dit is een bevoegdheid van Gedeputeerde Staten.

Zienswijze genegeerd

Op 21 juni 2021 zonden Gedeputeerde Staten de gemeente Purmerend een zienswijze op het bestemmingsplan dat voorziet in de aanleg van een hotel in het Beusebos. “De zienswijze werd ingediend omdat het bestemmingsplan op punten strijdig is met de Omgevingsverordening 2020 zoals vastgesteld door Provinciale Staten. Zo betreft het hier landelijk gebied waar niet zomaar nieuwe ontwikkelingen mogen plaatsvinden. Die moeten passen in het landelijk gebied en dat is hier niet het geval. De gemeente negeert het provinciaal belang door pertinent te ontkennen dat het hier om “Landelijk Gebied” gaat. Daarom weigert het de plannen aan te passen.”, geeft de provincie aan.

“Daarnaast werd de gemeente verzocht het plan volgens het advies van de onafhankelijke Adviescommissie Ruimtelijke Ordening (ARO) ter beoordeling voor te leggen aan de Rijksdienst Cultuur Erfgoed (RCE) en (via de Rijksdienst) aan de UNESCO in Parijs vanwege de nabijheid van de Stelling van Amsterdam en de Beemster, beiden immers UNESCO werelderfgoed. Dat weigert de gemeente.”

Geen andere optie

Cees Loggen, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening: “Gedeputeerde Staten vinden het zeer spijtig dat wij moeten overgaan tot deze stap. Eerder zonden wij een zienswijze. Deze legde de gemeente naast zich neer. Nu heeft de Purmerendse gemeenteraad op voorspraak van het college van B&W het bestemmingsplan vastgesteld. Daarom geven wij nu deze reactieve aanwijzing.”

Vrienden van het Beusebos

Bart Creemer, van vrienden van het Beusebos is blij met de reactieve aanwijzing. “Wij vinden het prachtig dat de Provincie het standpunt inneemt.” Creemer vertelt dat de gemeente meerdere kansen heeft gekregen om met een ander ontwerp te komen. “Wij zijn niet tegen een hotel, maar de massaliteit is te groot.” Daarnaast willen de vrienden van het Beusebos dat er naar een alternatieve locatie gekeken wordt. 

De gemeente kan nog een bezwaar indienen bij de Afdeling bestuursrechtrechtspraak van de Raad van State, zodat de bouwplannen eventueel alsnog door kunnen gaan. Of dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. Creemer denkt dat in bezwaar gaan geen zin heeft voor de gemeente. “Aan alle kanten zie je dat de gemeente ongelijk gaat krijgen”, zegt Creemer. “Dit hotel gaat het nooit worden.”

Zodra de reactieve aanwijzing binnen is gekomen, mogelijk laat in de middag, zal onze redactie deze bestuderen en de gemeente Purmerend om een reactie vragen.

Relevante artikelen:
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
23.9 ° C
25.6 °
22.2 °
64 %
1.3kmh
89 %
do
24 °
vr
27 °
za
28 °
zo
24 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.