18.5 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomeRegionaalSchaarste op het elektriciteitsnet Liander in de regio ontstaan "op zijn vroegst...

Schaarste op het elektriciteitsnet Liander in de regio ontstaan “op zijn vroegst vanaf 2025 weer nieuwe grootverbruikers”

Regionaal – In grote delen van Zaanstreek Waterland is de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit. In Zaanstreek Waterland gaat het om elektriciteitsverdeelstation Wijdewormer dat zijn maximale capaciteit heeft bereikt voor de levering van elektriciteit. Dit station is een knooppunt in het elektriciteitsnet van de regio.

Station Wijdewormer voorziet via diverse kleinere stations in de regio 12 gemeenten of delen daarvan van elektriciteit. Het betreft de gemeenten Uitgeest, Beemster, Koggenland, Edam-Volendam, Waterland, Purmerend, Landsmeer, Wormerland, Zaanstad, Castricum, Alkmaar en Oostzaan.

Het bereiken van de maximale capaciteit betekent dat Liander nieuwe grootverbruikers van elektriciteit die zich hier willen vestigen nu geen capaciteit kan leveren. Ook grootverbruikers – zoals supermarkten, grootschalige horeca, kantoren en fabrieken – die hier al gevestigd zijn, kunnen vanaf nu niet meer stroom afnemen dan dat ze momenteel doen. Dat kan pas weer als het elektriciteitsnet is uitgebreid of zodra er oplossingen beschikbaar zijn die meer capaciteit creëren.

Liander werkt in Noord-Holland op veel plaatsen aan uitbreidingen van het elektriciteitsnet. Zo breidt Liander de komende jaren vijf bestaande elektriciteitsstations in de regio rond Zaanstad en Purmerend uit en worden vier nieuwe elektriciteitsstations gerealiseerd. De netbeheerder is voor de realisatie afhankelijk van beschikbare ruimte, procedures en vergunningen, arbeidscapaciteit en materiaal, maar verwacht op zijn vroegst vanaf 2025 weer nieuwe grootverbruikers aan te kunnen sluiten. 

Het knelpunt in Zaanstreek Waterland  heeft geen gevolgen voor consumenten en ondernemers die al een contract met Liander hebben. Voor de geplande woningbouw in het gebied heeft Liander capaciteit gereserveerd.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Ik vraag me af hoe de (nog niet bekende) vervoerder van de OV concessie Zaanstreek-Waterland vanaf eind 2023 alle beoogde elektrische bussen dan van stroom gaat voorzien. Want dat kan nu dus niet doorgaan, als ik dit zo lees. Maar het zal wel weer handjeklap en ‘ons kent ons’ worden tussen de regionale vervoersautoriteit en Liander.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
18.5 ° C
19.4 °
17.8 °
81 %
5.4kmh
11 %
di
19 °
wo
21 °
do
23 °
vr
26 °
za
27 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.