12.9 C
Purmerend
zondag 16 juni 2024
HomeOpmerkelijkChileense muurschildering op sporthal De Karekiet, wist u het?

Chileense muurschildering op sporthal De Karekiet, wist u het?

Purmerend – Wij wisten niet van het bestaan af van deze muurschildering op sporthal de Karekiet. Door een motie van D66 en de PvdA afgelopen donderdag waarin gevraagd werd om de Chileense muurschildering te behouden na de sloop van de sporthal werden wij toch nieuwsgierig en gingen even kijken.

Als eerste valt op dat de muurschildering helemaal niet te zien is. Deze is verstopt achter een bomenrij aan de zijkant van de sporthal. Je moet even de bossages door om de muurschildering te aanschouwen. Het oogt op sommige plekken flets aan en kan duidelijk wel een opknapbeurt gebruiken.

Tekst gaat door onder foto

Het werk kan gezien worden als een uitdrukking van de solidariteit met ‘het verdrukte Chileense volk’ dat leed onder repressies na de staatsgreep die president Allende het leven kostte en generaal Pinochet aan de macht hielp. Deze dictator was met steun van de Verenigde Staten in 1973 regeringsleider geworden, nadat Allende een aantal industrieën had genationaliseerd. Pinochet zat tot aan 1990 in het zadel in Chili. Het is niet voor niets dat deze muurschildering daar geschilderd is. De sporthal ligt namelijk langs de Salvador Allendelaan.

De muurschildering is er in 1979 opgezet in opdracht van het Chili Comité Purmerend door het Chileense kunstenaarscollectief Luis Corvalan, een soort Nederlandse spin-off van het kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra die vooral in Chili actief was. De naam Brigada Ramona Parra werd door het kunstenaarscollectief Luis Corvalan gebruikt om de werken die zij schilderden kracht bij te zetten. Luis Corvalan was een Chilleense politicus en was de belangrijkste bondgenoot van president Allende. De Brigada Ramona Parra is genoemd naar een jonge vrouw die in 1940 omkwam tijdens een betoging. Zij werd daarmee martelaar, het symbool van onderdrukking in Chili.

De motie werd afgelopen donderdag door de wethouder overgenomen en hij gaat zich nu buigen over waar een eventuele muurschildering of een symbolische herinnering kan komen. Scholen zullen hierbij betrokken worden voor de educatie.

Tip voor de wethouder: Leden van het kunstenaarscollectief waaronder kunstenaar Jorge Kata Núñez zijn nog steeds actief.

Foto’s: Regio Purmerend. Een 360 graden foto is onderaan te vinden.

Hieronder een 360 graden beeld van het kunstwerk:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.9 ° C
14 °
12.2 °
79 %
4kmh
97 %
zo
16 °
ma
19 °
di
20 °
wo
18 °
do
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.