7 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomePurmerendProvincie laat geen spaan heel van bestemmingsplan Van der Valk in Beusebos:...

Provincie laat geen spaan heel van bestemmingsplan Van der Valk in Beusebos: “Plan onzorgvuldig voorbereid.”

Purmerend – Het bestemmingsplan voor de bouw van het Van der Valk in het Beusebos is door de gemeente Purmerend onvoldoende zorgvuldig voorbereid en in strijd met de bepalingen die de provincie in verordeningen heeft vastgelegd. Dit blijkt uit de reactieve aanwijzing die de provincie Noord-Holland aan de gemeente Purmerend heeft gestuurd en welke vanochtend bij onze redactie is binnengekomen. Hiermee wordt het bestemmingsplan, dat door de gemeenteraad is aangenomen op 23 september 2021, buiten werking gesteld.

De provincie laat geen spaan heel van bijna de gehele gevolgde procedure welke gevolgd is door de gemeente Purmerend. Zo is het bestemmingsplan in strijd met de provinciale verordeningen die beschreven worden in omgevingsverordeningen. Ook is er geen rekening gehouden met de nabijheid van de werelderfgoederen de Beemster en de Stelling van Amsterdam.

Metropool Regio Amsterdam

Ook moet het bestemmingsplan in overeenstemming zijn met de binnen de MRA (Metropool Regio Amsterdam) gemaakte afspraken waarvoor er een ontwikkelkader is ontwikkeld. “In de fase van het ontwerp-bestemmingsplan, dat op 14 mei 2021 ter inzage is gelegd, was het ontwikkelkader echter al bijna twee jaar van kracht en had regionale afstemming moeten plaatsvinden.”

Redactionele toevoeging: Het ontwikkelkader is een kwalitatief instrument dat gebruikt wordt om een gemeente te helpen om te bepalen of een initiatief al dan niet waarde toevoegt aan de omgeving en de bestaande markt en zo aansluit bij de toeristische spreidingsdoelstellingen van de MRA.

De stelling in het bestemmingsplan dat een verantwoordelijke binnen de MRA zou hebben aangegeven dat toepassing van het kader niet nodig zou zijn gelet op de eerdere regionale afstemming, volgt de provincie niet. “Uit onze informatie blijkt het tegendeel; vanuit de MRA is wel degelijk aangegeven dat toepassing van het ontwikkelkader op het onderhavige hotel noodzakelijk is.”

Bewust

In het plan wordt volgens de provincie ook bewust voorbij gegaan aan het feit dat de planlocatie is gelegen in het werkingsgebied Landelijk Gebied en niet, zoals de gemeente Purmerend in het bestemmingspan beschrijft, Bestaand Stedelijk Gebied. “Wij volgen deze redenering niet. De ruimtelijke inpassing van het plan heeft een negatieve impact op de kwaliteit van het bos en de omgeving. Wij menen dan ook dat niet is voldaan aan de eisen ten aanzien van ruimtelijke kwaliteit.”

De gronden ten noorden en ten westen van de A7 vallen, volgens de provincie, binnen het werkingsgebied Landelijk Gebied, omdat deze buiten de A7 en buiten de bebouwingsgrens van Purmerend zijn gelegen. “Het betreft gedeeltelijk een open en groen, Landelijk Gebied dat historisch gezien onderdeel uitmaakt van Polder Purmerland. Op een ander gedeelte van de gronden bevindt zich het Beusebos. Vanwege de landschappelijke waarden merken wij ook dit bos aan als Landelijk Gebied. Dat er in het gebied losse stedelijke functies zijn gelegen of mogelijk zijn, zoals dat op verschillende andere locaties binnen het werkingsgebied Landelijk Gebied ook het geval is, maakt dat niet anders.”

Ook wordt in het bestemmingsplan de nadruk gelegd op het zichtbaar zijn van het open landschap vanaf een uitkijkpunt boven in het hotel. “Dat zou een bijdrage zijn aan de kwaliteit van het landschap. Die redenering volgen wij niet. De ontwikkeling heeft juist een negatieve impact op de beleving van het kwetsbare nabijgelegen open landschap. De nadruk ligt daarbij op het nabijgelegen werelderfgoed van de Beemster en de Stelling van Amsterdam, maar ook op de ruimtelijke belevingswaarde vanuit het Natura 2000 gebied Wormer-en Jisperveld.”

De beleefbaarheid van het landschap wordt als gevolg van het hotel vergroot, zoals het bestemmingsplan aangeeft. “Integendeel, het leidt tot een duidelijke verstoring van de ruimtelijke beleving van het landschap. Door de hoogbouw wordt de beleving van de ruimte van het open landschap beïnvloed: het landschap lijkt kleiner door de hoogbouw. Van een versterking van de beleving van de landschappelijke overgang tussen veenpolder en droogmakerijen is geen sprake en is hoogbouw niet het middel om Purmerend ruimtelijk te positioneren, zeker gezien de kwetsbaarheid van de omliggende open veenweidegebieden en droogmakerijen.”

Uitkijkpunt

“Het feit dat het werelderfgoed vanuit het uitzichtpunt boven in het hotel zichtbaar wordt gemaakt, wil niet zeggen dat de zichtbaarheid van het gebouw vanuit het werelderfgoed niet schadelijk is voor het werelderfgoed. In welke mate sprake is van invloed en in hoeverre dat verstorend is, had nader moeten worden onderzocht. Het door het plan mogelijk gemaakte gebouw met een hoogte van bijna 70 meter op een afstand van ongeveer 400 meter van werelderfgoed de Beemster zal invloed hebben op het beeld vanaf de Beemster, ook al ligt het plangebied niet in het werelderfgoed. Het feit dat het werelderfgoed vanuit het uitzichtpunt boven in het hotel zichtbaar wordt gemaakt, wil niet zeggen dat de zichtbaarheid van het gebouw vanuit het werelderfgoed niet schadelijk is voor het werelderfgoed. Nader onderzoek is door de gemeente ten onrechte achterwege gelaten ondanks de adviezen. Ook om deze reden menen wij dat het plan onzorgvuldig is voorbereid.”

De provincie geeft aan dat een bestemming zoals een hotel best mag. “Als aannemelijk wordt gemaakt dat aan de ruimtelijke kwaliteitseisen wordt voldaan, bestaat die mogelijkheid. Dat is in het voorliggende bestemmingsplan echter niet gedaan.”

Lang juridisch proces

De gemeente Purmerend heeft al aangegeven tegen de reactieve aanwijzing in beroep te gaan en schuwt een eventuele rechtsgang tot aan de Raad van State niet. Tevens sluit zij niet uit dat het een lang juridisch proces zal gaan worden.

De gehele reactieve aanwijzing kunt u hier lezen.

Relevante artikelen:

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
7 ° C
8.3 °
5.6 °
78 %
3.1kmh
7 %
di
7 °
wo
9 °
do
8 °
vr
7 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.