21.3 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
Home112Vijf bewoners naar ziekenhuis wegens koolmonoxidevergiftiging

Vijf bewoners naar ziekenhuis wegens koolmonoxidevergiftiging

Volendam – Vijf bewoners van een woning aan het Siriusplein in Volendam zijn letterlijk door het oog van de naald gekropen. In de woning ging rond kwart voor zes de koolmonoxidemelder af waardoor de bewoners snel de woning verlieten. De vijf bewoners kregen een te grote concentratie koolmonoxide binnen en zijn voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

De brandweer heeft metingen verricht en deze gaf aan dat er in de woning een te hoge concentratie koolmonoxide was. De Veiligheidsregio geeft aan dat er door de koolmonoxidemelder de levens van deze mensen zijn gered en roept iedereen op om er een of meerdere in huis te installeren. “Dit had veel erger kunnen zijn. Koolmonoxide ruik je immers niet. Dit laat maar weer zien hoe belangrijk het is om een dergelijke melder in huis te hebben.”

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (of CO) is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, benzine of hout. Zo’n onvolledige verbranding treedt vooral op als er weinig aanvoer van verse lucht is, of bij defecten van een verbrandingstoestel. CO wordt 250 keer sneller in je bloedsomloop opgenomen dan zuurstof, en dat terwijl je het gas zelf niet kunt waarnemen. Zonder melder in de buurt ben je je dus mogelijk van geen kwaad bewust en kan tot de dood leiden. Schokkend feitje: “In bijna de helft van de gevallen van een CO-vergiftiging is een moderne, goed onderhouden cv-ketel de oorzaak.” Een koolmonoxidemelder kost slechts een paar tientjes.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Deze vijf inwoners van Volendam zijn tijdig gealarmeerd door de koolmonoxidemelder.

  Koop een goede koolmonoxidemelder (bij voorkeur samen met rookmelders).

  Wat is eengoede koolmonoxidemelder?
  Op KoopSlimmer vind je de TOP 10 Beste Koolmonoxidemelders 2021.
  De prijzen van de top 5 variëren van € 30 tot € 120
  Koop alleen een koolmonoxidemelder die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Dit betekent dat hij aan de technische eisen in deze norm voldoet.

  Waar plaats je een koolmonoxidemelder?
  Zie: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/koolmonoxidemelder-waar-hang-je-die-op/

  N.b. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,966FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
21.3 ° C
22.8 °
20 °
73 %
1.8kmh
78 %
zo
22 °
ma
21 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.