13.4 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomePolitiekGrootste deel uitgenodigde partijen zegt lijsttrekkersdebat FNV af: "selectief en amateuristisch"

Grootste deel uitgenodigde partijen zegt lijsttrekkersdebat FNV af: “selectief en amateuristisch”

Purmerend – Vanavond zou het eerste lijsttrekkersdebat van de Gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden. Een debat georganiseerd door FNV op de Waterlandlaan in Purmerend. FNV besloot echter niet alle deelnemende partijen uit te nodigen. De vakbondsorganisatie koos voor een selectie. Een beslissing die niet in goede aarde viel bij de fractievoorzitters uit Purmerend en Beemster.

Boven aan de eerste uitnodigingsmail stond de aanhef: “Aan partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen”. Toch werd deze uitnodiging niet aan alle partijen verstuurd. Pas maandagavond kwam, door een bilateraal tussen twee fractievoorzitters, aan het licht dat alleen de partijen van de huidige coalitie waren uitgenodigd. Althans allemaal? VVD – in de coalitie in Beemster – was per ongeluk vergeten. En Gemeentebelangen was wel uitgenodigd.

“De lijsttrekker van Gemeentebelangen is twintig en we horen graag ook de mening van jongeren”, verklaarde een persvoorlichter van FNV in een antwoord aan Regio Purmerend. In tegenstelling tot de uitgenodigde partijen lazen de leden van FNV wel op hun uitnodiging dat het alleen om de coalitiepartijen zou gaan.

Selectief en amateuristisch

“Het is zo jammer”, aldus lijsttrekker Mark Intres van D66. “We hadden er echt zin in. Bovendien gaat er behoorlijk wat tijd in de voorbereiding van zo een debat zitten. Hier is sprake van een selectief uitnodigingsbeleid. Als dit van te voren gecommuniceerd was, en dan had ik het alsnog afgekeurd, dan had iedere partij een keuze kunnen maken. Vervolgens wordt de VVD vergeten. En zou het gaan om te kleine ruimte met betrekking tot corona. Wij mogen allemaal met 3 personen komen. Had dat aantal dan verminderd, dan hadden alle partijen de gelegenheid gehad om te komen. Dit is gewoon amateuristisch.”

Chris Boer van Leefbaar Purmerend is het volkomen met Intres eens. “Ik was geschokt. Alleen gehoor geven aan de zittende partijen is echt iets dat je niet kunt doen in verkiezingstijd. Het onderscheid tussen coalitie en oppositie is dan juist weer verdwenen. Ik snap echt niet hoe FNV dit in hun hoofd heeft kunnen halen. Je had een andere oplossing kunnen bedenken. Loting. Een grotere ruimte. Selectief en amateuristisch, die woorden van Mark kan ik volledig onderschrijven.”

Trots op de collega’s

Vijf van de uitgenodigde partijen hebben inmiddels laten weten vanavond niet bij het lijsttrekkersdebat aanwezig te zullen zijn. VVD heeft pas zojuist een verlate uitnodiging gekregen, maar adviseerde al eerder aan de andere partijen om niet deel te nemen. GroenLinks is afwachtend naar de keuze van de andere partijen en de poging van FNV om hen toch weer in het debat te krijgen. De partij vindt een debat met alleen Gemeentebelangen niet de moeite waard. Gemeentebelangen neemt hetzelfde standpunt in als GroenLinks. Met slechts twee partijen is het niet de moeite waard.

Boer is wel erg blij met de reacties van de andere partijen. “Het is heel goed om te merken hoe we hier solidair in staan. We doen het met zijn allen of niet. Ik ben trots op de collega’s.”

Op het moment van publiceren wordt er nog druk heen en weer gebeld tussen FNV en partijen. “Dus bij het online plaatsen is het nog niet definitief duidelijk wat er vanavond gebeurt”, aldus woordvoering FNV.

UPDATE 18:15: Het debat gaat definitief niet door. “De partijen vonden dat er te weinig andere partijen overbleven. Dus hebben wij gecanceld”, aldus FNV in een verklaring aan Regio Purmerend.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
13.4 ° C
14.4 °
12.2 °
79 %
4.5kmh
56 %
zo
19 °
ma
22 °
di
21 °
wo
22 °
do
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.