20.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomePurmerendPilot Respijthulp een succes "een adempauze voor mantelzorgers"

Pilot Respijthulp een succes “een adempauze voor mantelzorgers”

Purmerend – In januari 2021 is door de gemeente de pilot Respijthulp gestart in samenwerking met WelzijnWonenPlus. Een respijthulp vervangt de mantelzorger in de thuissituatie, zodat de mantelzorger een dag of dagdeel weg kan. Hiermee wordt voorkomen dat mantelzorgers worden overbelast of dat uitval van de mantelzorger wordt voorkomen.

Na bijna een jaar is de pilot geëvalueerd en blijkt deze een succes te zijn. “WelzijnWonenPLus weet de mantelzorgers te bereiken door de goede samenwerking met vrijwilligers, wijkteams, zorgaanbieders en gemeente. De informele ondersteuning in huis door een vertrouwde vrijwilliger sluit aan bij de behoeftes van de mantelzorgers. Bij iedere aanvraag wordt maatwerk geleverd door per situatie de behoeftes van de mantelzorger in kaart te brengen om zo de inzet van respijthulp te bepalen.”, schrijft wethouder Rotgans in een memo aan de gemeenteraad.

Mantelzorg is intensief, zeker in combinatie met een baan of een eigen gezin. Als een mantelzorger even tijd voor zichzelf nodig heeft, kan de zorg tijdelijk worden overgenomen. Dat heet respijtzorg. De zorg wordt dan tijdelijk door een professional of vrijwilliger overgenomen, zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf kan nemen.

De gemeente Purmerend kan niet zonder de inzet van de mantelzorgers en wil mantelzorgers zo goed mogelijk ondersteunen. Rotgans: “We willen overbelasting of uitval voorkomen en zetten daarom proactief in op het faciliteren van de mantelzorgers. Het respijthulpproject is daar een onderdeel van. Vrijwilligers worden gekoppeld aan mantelzorgers en nemen de zorg van de mantelzorgers tijdelijk of structureel over. De mantelzorgers krijgen met de respijthulp adempauze en kunnen hierdoor de zorg langer volhouden.”

Wel blijkt het aantal aanvragen van mantelzorgers hoger te zijn dan tevoren ingeschat. De wethouder geeft aan dat dit onder andere te maken heeft met de verdere vergrijzing, langer zelfstandig wonen en de gevolgen van corona. “De resultaten van het cliëntervaringsonderzoek Wmo laten de toename van de taken bij mantelzorgers tijdens de corona crisis zien. Dit is goed nieuws omdat wij de mantelzorgers weten te bereiken en ervoor zorgen dat ze met de nodige respijthulp hun taken als mantelzorger vol kunnen houden. Kennelijk voldoen wij hiermee aan de behoeftes van mantelzorgers.”, aldus de wethouder.

Vanwege het succes en om te voldoen aan de zorgvraag van de mantelzorgers, heeft de gemeente voor 2021 een aanvullende subsidie van €11.220 verleend. De totaal verleende subsidie voor het project respijthulp in het jaar 2021 komt hiermee op €28.380. Daarnaast is voor voortzetting van het project in 2022 een subsidie van €31.200 verleend.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.8 ° C
22.8 °
18.9 °
71 %
1.8kmh
6 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.