19.9 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeVolendamAnti-Zwarte Piet-demonstranten aangevallen met eieren en oliebollen in Volendam: "Situatie is grimmig"

Anti-Zwarte Piet-demonstranten aangevallen met eieren en oliebollen in Volendam: “Situatie is grimmig”

Volendam – Een groep anti-Zwarte Piet-demonstranten is vanmiddag aangevallen in Volendam. De demonstranten stonden op de markt bij het Havenhof in Volendam toen ze door een grote groep werden bekogeld met onder meer eieren. De demonstratie was onaangekondigd.

De groep demonstranten kwam met een bus aan op de markt. “Ze stapten uit de bus met een man of 50 en begonnen meteen met schreeuwen door megafoons. Lekker dan, loop je over de markt komen dat soort vreemdelui ons even vertellen hoe wij hier dingen moeten doen. Dat we ons moesten schamen en weet ik veel meer. Ze hadden ook zo’n groot doek bij zich. De WhatsApp groep explodeerde meteen dus binnen 10 minuten stond half Volendam op de markt. Dat moet je bij ons Volendammers niet flikken. Dan lok je toch iets uit. Dan provoceer je en dan kan je het krijgen.”, vertelt Jaap aan Regio Purmerend.

De demonstranten hebben zich kort na de start van de bekogeling onder politiebegeleiding teruggetrokken richting de bus. Om de bus verzamelden zich vervolgens tientallen tegendemonstranten. Zij bekogelden de bus, onder meer met eieren en oliebollen van een naastgelegen kraam, en staken hun middelvinger op. Ook is er vuurwerk afgestoken. Jaap geeft aan dat als er geen politie was ze zeker de groep demonstranten naar de haven hadden ‘geduwd’. “Dan hadden ze kenne zwumme.”

Op een livestream viel te zien dat de politie, die met een handvol agenten aanwezig is, niet direct ingreep. Inmiddels heeft de bus Volendam verlaten. 

Een woordvoerder van de politie laat weten op de hoogte te zijn van de situatie. “Op dit moment is de situatie grimmig, waardoor wij even ter plaatse gaan. Als woordvoerder heb ik de situatie nu niet zodanig onder ogen, dat ik precies weet wat er aan de hand is.”

De woordvoerder: “Mijn collega’s gaan de situatie nu waarnemen en dan zullen we kijken welke maatregelen er genomen zullen moeten worden.”


Update: verklaring Burgemeester Lieke Sievers n.a.v. onaangekondigde demonstratie KOZP.

Vandaag tijdens de markt in Volendam heeft KOZP met een aantal mensen een onaangekondigde demonstratie gehouden. BOA’s en politie hebben aangezegd dat de demonstratie moest worden beëindigd. De demonstranten zijn hierop onder begeleiding van de politie vertrokken. Tijdens de demonstratie zijn de actievoerders belaagd. Iedereen mag een mening hebben en die uiten, binnen de grenzen van onze rechtsstaat. En dat binnen de afgesproken spelregels. Zonder aankondiging demonstreren mag niet, bedreigen en belagen ook niet.

In een tijd van Covid-problemen, toepassing van allerlei maatregelen, korte lontjes en donkere dagen, is het bewaren van de rust, vrede en veiligheid voor iedereen een enorme uitdaging. Alleen door ons met elkaar aan recht en redelijkheid te houden is vrijheid voor iedereen mogelijk, kan en mag iedereen zijn wie of wat hij/zij is. Respect en verdraagzaamheid zijn essentieel voor het gewoon met elkaar samen leven. Daar hebben we iedereen voor nodig, juist nu.

Daar kan de overheid, de gemeente, de politie of de BOA’s niet alleen voor zorgen, daar hebben we als mensen allemaal een rol. Het is het allermoeilijkste om te proberen in een tijd waarin we het allemaal lastig hebben, toch naar elkaar te luisteren, met elkaar te praten en begrip te hebben. Of het nou gaat om meningen voor of tegen iets, of om rekening met elkaar houden in buurten en wijken. De meeste mensen doen dat gelukkig ook.

De winter is nog lang, de maatregelen nog niet over, dus de druk op ons allemaal blijft. Dat voelen we ook allemaal. Van spanning, narigheid en excessen wordt niemand beter. En daarmee haalt ook niemand zijn of haar gelijk. Daar wordt niemand gelukkig van. We moeten ons nuchtere verstand blijven gebruiken. Help daarom elkaar om deze tijd in alle opzichten gezond door te komen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

5 REACTIES

 1. Laten we eens 2 jaar het hele sinterklaasfeest afschaffen en gewoon in elke wijk in Nederland een leuk kinderfeest met clowns e.d. organiseren, zonder veel cadeautjes. 1 cadeautje per kind. Geen Sinterklaasfeest meer voor volwassenen. Doe met kerst iets leuks Kijken hoe ondernemend Nederland hier mee omgaat. Kijken of heel Nederland dan ook zwicht voor de zwarte Piet haters. Traditie’s hoor je vanaf te blijven!!!

 2. Waar gaat deze tijd naartoe het is een feest voor de allerkleinsten en ook de demonstranten hebben hier vroeger van genoten
  Ik wordt moe van deze mensen en vind dat Nederland veel harder moet optreden tegen dit gedrag
  Laat het en feest blijven voor de kids en doe iets nuttigs bv demonstreren tegen de hogere energie dan ben je goed bezig
  Laten we elkaar koesteren

 3. Aangevallen?
  Deze arme afrikaantjes werden onthaald met een heerlijke traktatie van oliebollen en eitjes kunnen ze wat aansterken voor als ze maandag weer aan het werk gaan.

 4. Vroeger was Sinterklaas één grote golf van warmte & gezelligheid, een echt kinderfeest.
  Toen kwam dit gedoe.
  KOZP is niet welkom in Volendam.
  Niet voor het tijdperk Corona, niet in het tijdperk Corona.
  Ze mogen blij zijn dat ze, zonder gedoopt te zijn in het Ijsselmeer, Volendam hebben kunnen verlaten.
  By the way: deze demo was niet eens aangemeld.
  Regels zijn regels.

  En voor iedereen die het Sinterklaasfeest (met of zonder Piet) viert; FIJNE SINTERKLAASAVOND!!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
19.9 ° C
21.1 °
18.9 °
63 %
4.9kmh
15 %
zo
20 °
ma
23 °
di
19 °
wo
21 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.