15.3 C
Purmerend
vrijdag 12 juli 2024
HomePurmerendOnderzoek door de Zwerfinator: Overwhere-Noord en De Gors schoonste wijken

Onderzoek door de Zwerfinator: Overwhere-Noord en De Gors schoonste wijken

Purmerend – Het zwerfafval in Purmerend is in 2021 met 18% afgenomen ten opzichte van 2020. In gewicht uitgedrukt is er een afname van 16% ten opzichte van 2020 en 47%% sinds 2018. Dit blijkt uit onderzoek van Dirk Groot aka de Zwerfinator die dit al voor het vierde jaar in kaart brengt voor de gemeente Purmerend.

Het zwerfafval is sinds 2018 meer dan gehalveerd. De grootste afname is te zien in Purmer-Zuid, Overwhere-Zuid en De Gors. In Centrum en Wheermolen is het zwerfafval afgelopen jaar niet afgenomen. Dit zijn ook de wijken met de hoogste zwerfafvaldichtheid. Overwhere-Noord en De Gors zijn de schoonste wijken. Purmer-Zuid, Overwhere-Zuid en De Gors waren in 2018 nog de wijken met het meeste zwerfafval, maar horen nu bij de schoonste wijken.

VERSCHILLEN AANTAL STUKS ZWERFAFVAL PER 100 METER PER WIJK 2020–2021

Het gewicht van het zwerfafval per kilometer is sinds 2018 meer dan gehalveerd. De grootste afname is te zien in De Gors, Purmer-Noord en Purmer-Zuid. In Centrum en Wheermolen is het gewicht nauwelijks veranderd. Dit zijn ook de wijken met de hoogste zwerfafvaldichtheid. Uitgedrukt in gewicht zijn De Gors en Purmer-Noord zijn de schoonste wijken. De afname van het gewicht sinds 2018 is het grootst in De Gors en Overwhere-Zuid.

Het gewicht van het zwerfafval per kilometer

Het aantal drankverpakkingen per kilometer nam sinds 2018 af van 31,4 stuks naar 18,4 stuks. Dit is tegengesteld aan de landelijke ontwikkeling, maar wel in lijn met de afname van het zwerfafval in de hele stad. Halverwege het onderzoek werd statiegeld op plastic flesjes ingevoerd, maar dat had nog weinig effect op de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval.

Het aantal drankverpakkingen per kilometer

In een brief aan de gemeenteraad laat wethouder Tijmstra weten dat het in bepaalde wijken duidelijk te zien is dat er steeds meer inwoners actief zijn met het opruimen van zwerfafval en het helpen onderhouden van de wijk. Rond sportverenigingen die de omgeving schoonhouden tegen een vergoeding ziet het er schoon uit. De inzet van inwoners bij het schoonhouden van de stad en de extra aandacht vanuit de gemeente voor zwerfafval lijkt goed te werken.

Op dit moment zijn er 490 vrijwilligers en (vrijwilligers)organisaties in Purmerend actief en bij de gemeente geregistreerd; een stijging van ruim 11% t.o.v. 2020 rond deze tijd. Deze vrijwilligers zijn naar eigen opgave in totaal ruim 24.000 uur op jaarbasis bezig met het opruimen van zwerfvuil en het legen van adoptiebakken. Voor uw beeld: de gemeente spendeert ruim 22.000 mensuren aan het verwijderen van zwerfafval en het legen van prullenbakken.

204 van de 854 prullenbakken zijn nu geadopteerd door bewoners, instellingen en bedrijven.

Via www.purmerend.nl/schoon wordt op een eenvoudige manier de mogelijkheid geboden om een scala aan hulpmiddelen aan te vragen. Op deze website is ook een link naar een kaart met alle openbare prullenbakken en adoptiebakken te vinden. Ook zijn sinds kort op de website de gebieden die vrijwilligers schoonhouden zichtbaar.

Het hele onderzoek kunt u hier downloaden.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
15.3 ° C
16.2 °
14.4 °
90 %
0.5kmh
55 %
vr
16 °
za
18 °
zo
19 °
ma
25 °
di
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.