19.5 C
Purmerend
woensdag 27 september 2023
HomeVolendamAangifte wegens groepsbelediging tegen Kick Out Zwarte Piet door Vrienden van Volendams...

Aangifte wegens groepsbelediging tegen Kick Out Zwarte Piet door Vrienden van Volendams Erfgoed

Volendam – De stichting Vrienden van Volendams Erfgoed gaat aangifte doen tegen KOZP wegens groepsbelediging van de gehele Volendamse gemeenschap en tegen de geuite beledigende, opruiende, uitdagende en racistische uitlatingen in het openbaar door demonstranten van KOZP. De stichting wil ook dat de groep – die afgelopen week opeens uit het niets kwam protesteren – een verbod krijgt om nooit meer voet in het dorp te zetten. Hiervoor worden ondertussen de juridische messen geslepen want kwaad zijn ze.

Het bestuur is vastberaden om het er niet bij te laten zitten net als veel andere Volendammers. Bestuurslid Wim Keizer: “Als je gaat roepen dat Volendammers racisten zijn ben je niet goed voorgelicht. Als je gaat roepen dat wij ons moeten schamen dan heb je het een soort van kortsluiting in je kop. Volendammers zijn juist een vredelievend volk en alles wat zich in ons dorp komt, of dat nou blauw, geel, groen of rood of van mij part pimpelpaars, iedereen is gewoon welkom. En als je uit een een ander land komt en hier een nieuw bestaan moet opbouwen dan regelen we gewoon met zijn allen even de complete inboedel en dan vullen we die koelkast ook nog tot de nok. Dat zijn Volendammers. Van enig racisme hier is geen sprake.”

Volendammers zijn gewoon een volk met traditie en als daar zwarte piet bij hoort dan is dat gewoon zo. Wim: “Wij gaan niet capituleren voor wat raar volk uit de grote steden. Wij doen het zoals wij het al jaren doen. Wist je trouwens dat Sinterklaas en zijn zwarte pieten hier al vanaf 1853 komen, elk jaar weer. Als hier de Zwarte Pieten een andere kleur moeten krijgen omdat dat de discussie is in ons dorp, dan regelen we dat zelf wel. Daar hebben we geen schreeuwers uit de grote steden bij nodig die ons hun mening gaan opdringen.”

Wat de Vrienden van Volendams Erfgoed steekt is dat KOZP vanuit het niets kwam en direct op de markt aan de Zeestraat door megafoons allemaal onwaarheden de lucht in slingerden. “Ja, en dan kenne je het krijgen ook. Die gasten van KOZP waren gewoon ingehuurd en kregen de man 150 euro om dit protest te laten plaatsvinden. Dit was gewoon provocatie en duidelijk gedirigeerd.” Wim vindt dit soort ‘mafkezen’ een stelletje labbekakkers. “Ga toch werken voor je geld maar dring je mening niet op aan anderen. Bij ons waren en zijn ze aan het verkeerde adres.”

De stichting Vrienden van Volendams Erfgoed gaat nu op zoek naar een goede advocaat. “Wij denken dat KOZP met de rechtszaak die wij gaan starten tot het eind zal gaan en alles zullen doen om enige uitspraak te overrulen. We hebben een strijdkas maar het zal ongetwijfeld een lange strijd worden waar veel geld voor nodig is. Daarom zoeken wij sponsors.”

Stichting Vrienden van Volendams Erfgoed

De Vrienden van Volendams Erfgoed heeft als doel onder meer het onderhouden en bewaken van zowel materiële (waaronder beeldbepalende architectuur), immateriële (waaronder mogelijke ondersteuning van culturele en museale activiteiten) als mediale aspecten met betrekking tot het Volendams cultureel historisch erfgoed in de breedste zin des woords, het verrichten van het traditionele Sinterklaasfeest in al zijn facetten sluit daarbij aan en verdient het als folkloristisch cultuurgoed dat van generatie tot generatie zal worden door gegeven.

Sinterklaasfeest in Volendam in 1899 vanuit hotel Spaander. Links de bekende kunstschilder Augustin Hanicotte als de goed heiligman met zijn 2 blanke Zwarte Pieten als helpers van de sint met cadeautjes voor de Volendammer kinderen.

Wim: “De Heilige Sint Nicolaas is de beschermheilige van onder meer de schippers en de vissers. Met die beschermheilige is niet alleen Volendam als vissersplaats traditioneel verbonden maar ook zeker Zwarte Piet. Om dit gegeven te gedenken én de spontane geweldloze actie van marktbezoekers en marktkooplui tegen een onaangekondigde en niet aangemelde demonstratie van KOZP op de Volendamse zaterdagmarkt, heeft het bestuur van de Stichting Vrienden van Volendams Erfgoed gemeend een crowdfundingsactie te starten om de kosten van de advocaten te dekken en om een beeldengroep te laten maken van Sinterklaas met aan weerszijden een Zwarte Piet. Dit ensemble zal een beeldengroep vormen met een cultuurhistorische waarde.” De locatie voor het standbeeld zal later worden bepaald.

De Vrienden van Volendams Erfgoed zoeken dan ook sponsors voor zowel de rechtszaak tegen KOZP alsmede de beeldengroep van de heilige Sint Nicolaas en Zwarte Piet. Een donatie wordt dan ook zeer gewaardeerd en kan gedaan worden op bankrekeningnummer: NL78 ABNA 0981 1285 48 t.n.v. Vrienden van Volendams Erfgoed o.v.v. advocaatkosten en standbeeld Sint en 2 Zwarte Pieten. De stichting is een ANBI verbonden instelling.

Relevant artikel:
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,620FansLike
2,502VolgersVolg
1,618VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
19.5 ° C
20.6 °
18.3 °
71 %
2.7kmh
100 %
wo
19 °
do
19 °
vr
20 °
za
19 °
zo
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.