17.7 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomePurmerendFrank Schaaij neemt D66-zetel mee naar eigen fractie: "Ik ben gisteren uit...

Frank Schaaij neemt D66-zetel mee naar eigen fractie: “Ik ben gisteren uit de partij gezet”

Purmerend – Eén ding is zeker: Frank Schaaij neemt zijn zetel mee in een nieuwe fractie. De voormalig nummer drie van D66 zegde een week voor de verkiezingen zijn vertrouwen op in D66-wethouder Paul van Meekeren. Ondanks dat kreeg Schaaij er de afgelopen periode vertrouwen in om binnen D66 een fractie te kunnen vormen.

“Voor de verkiezingen had ik niet het idee dat wij tot elkaar zouden komen. Toch hebben wij de afgelopen periode constructieve gesprekken gevoerd, mede door bemiddeling van D66 Nederland. Ik ben er echt van overtuigd dat wij als nummers één, twee en drie een goede en stabiele fractie hadden kunnen vormen. Gisteren is mij helaas medegedeeld dat ik niet langer deel uit maak van de fractie van D66 Purmerend.”

“Ik heb aan Mark Intres voorgesteld om met een gezamenlijke persverklaring te komen. Zodat we met één lijn naar buiten kunnen treden. Deze heeft dit helaas afgewezen”, aldus Schaaij. Regio Purmerend voerde vandaag meerdere gesprekken met Frank Schaaij, lijsttrekker Mark Intres en Paul van Meekeren. Een eenduidig verhaal is inderdaad moeilijk op te tekenen.

Zetelroof

D66 op haar beurt is op zijn zachtst gezegd niet blij dat Schaaij de keuze heeft gemaakt om de zetel mee te nemen naar een eigen fractie. “De zetel hoort bij D66. We weten nog goed wat Schaaij twitterde over ‘zetelroof’ binnen de Purmerendse raad.” Schaaij daarentegen is niet van plan om de derde en laatste zetel die D66 heeft verworven in handen te laten vallen aan Van Meekeren. “Ik ga niet juist degene in wie ik het vertrouwen heb opgezegd aan een zetel helpen. Ik ben en blijf die vrijzinnige liberaal en ik zal dat gedachtengoed ook uitdragen.”

D66 meldt al direct na de verkiezingen aan Schaaij al duidelijk te hebben gemaakt dat een samenwerking met hem – na de manier waarop hij direct in openbaarheid zijn vertrouwen had opgezegd – er niet in zit. Schaaij aan de andere hand verklaart dat de lijsttrekker hem daags na de verkiezingen nog heeft gevraagd of hij zich kandidaat zou willen stellen voor het wethouderschap, omdat dat goed voor de onderhandelingen zou zijn. Intres schetst dat dat in een andere context is gevraagd. “Schaaij stelde de procedure van de kandidatuur van Van Meekeren ter discussie en ik wilde weten of hij zichzelf zou willen kandideren.”

Van Meekeren zou zelfs zijn zetel hebben willen opgeven, om de zetel binnen de partij te kunnen houden. “Ik wil er wel bij vermelden dat ik dat wel gevoeld zou hebben als een vorm van chantage. Maar ik zou dat zeker hebben gedaan in het belang van de partij”, aldus de voormalig wethouder.

Liberaal gedachtengoed

Hoe het ook zei, zowel D66 als Schaaij vinden het jammer hoe alles is gelopen. D66 baalt er van dat de zetel niet binnen de partij blijft. Schaaij benadrukt dat hij het gedachtegoed van D66 nog steeds volledig omarmt. “Wat dat betreft zal ik als eigen fractie nauwelijks anders stemmen dan D66 zal doen. Het is heel spijtig dat het zo gelopen is.”

In oktober 2021 moest de vrouw van Schaaij via de media vernemen dat zij haar baan in het maatschappelijk schoolwerk zou verliezen. Schaaij verbijsterde zich over de reactie van Van Meekeren, die ook na een interne mailwisseling met Schaaij, later in een commissievergadering deed voorkomen of hij voor het eerst van de casus hoorde. De aanleiding om zijn vertrouwen in zijn partijgenoot op te zeggen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.7 ° C
18.4 °
16.7 °
81 %
4.5kmh
99 %
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
25 °
za
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.