22.7 C
Purmerend
donderdag 25 juli 2024
HomePurmerendMiljoeneninjectie in de regio voor woningbouw "Een stimulans om door te pakken"

Miljoeneninjectie in de regio voor woningbouw “Een stimulans om door te pakken”

Regionaal – Purmerend en Waterland krijgen bij elkaar een miljoeneninjectie van bijna 10 miljoen euro voor woningbouw van het rijk. Het gaat hier om de zogeheten Woningbouwimpuls. Voor beide gemeenten samen gaat het om een impuls voor 1328 woningen. Met de woningbouwimpuls draagt het rijk bij aan projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen omdat ze een financieel tekort hebben. 

Voor Purmerend gaat het om toevoeging van 632 woningen in de Wheermolen-Oost waarbij het gaat om ongeveer 120 sociale huurwoningen, 180 doorstroomwoningen, 60 betaalbare koopwoningen en middeldure huurwoningen en 240 woningen in de vrije sector. Voor Waterland gaat het om het project Galgenriet die goed is voor 696 woningen waarvan 27% in de sociale huur, 11% in de middenhuur en 12% in de betaalbare koop. Beide projecten bij elkaar zijn goed voor een impuls van bijna 10 miljoen euro.

Wethouder Thijs Kroese van de gemeente Purmerend is blij met de toekenning voor Wheermolen-Oost: “Fijn dat de rijksoverheid ons de stimulans geeft om door te pakken en onze ambities in deze wijk waar te maken. Dat zorgt dat we de wijk extra snel gezond, gemengd en nóg gezelliger kunnen maken.”

50 jaar geleden

Wheermolen-Oost is zo’n 50 jaar geleden in snel tempo en met beperkte financiële middelen gebouwd. De woningnood was toen ook heel hoog. De wijk is toe aan een opknapbeurt. Onder de naam Wij Wheermolen werken gemeente en Woningcorporatie Intermaris samen met bewoners de komende jaren aan een nieuw Wheermolen-Oost. Kroese: “We renoveren flats, vervangen de riolering, verbeteren het groen, maken een nieuw stadspark, maar bouwen ook 1000 nieuwe woningen. De subsidie geeft ons de kans om dit proces te versnellen van 15 naar 10 jaar. De Woningbouwimpuls biedt ons vooral de mogelijkheid om goedkope en middeldure woningen eerder te bouwen. Mensen die vanuit een sociale huurwoning willen doorstromen kunnen dat nu vaak niet. Dat verstopt de woningmarkt. Intermaris bouwt in Wheermolen-Oost doorstroomwoningen: grotere huurwoningen met een huur van rond de € 850 per maand voor mensen die een sociale huurwoning achterlaten.”

Naast de te bouwen woningen moet de openbare ruimte worden verbeterd om een leefbare wijk te houden. Door de subsidie kan de gemeente haar ambities een betere invulling geven.

Bijdrage woningbouwimpuls

De bijdrage vanuit de Woningbouwimpuls bedraagt bijna €4.900,- euro excl. btw per gerealiseerde woning. Minister Ollongren: “Het is heel goed nieuws dat we, op locaties waar de woningnood het grootst is, snel betaalbare woningen kunnen gaan bouwen. Dit is met name van belang voor starters en mensen met lagere inkomens. Omdat er ook de komende jaren nog een groot tekort is aan betaalbare woningen, heeft het demissionaire kabinet besloten om de woningbouwimpuls voort te zetten. In 2022 kunnen gemeenten zich inschrijven voor een vierde tranche. Ik verwacht ook dan weer veel aanmeldingen.”

In totaal werden er 65 aanvragen ingediend. Een onafhankelijke Toetsingscommissie heeft zich over deze aanvragen gebogen. In totaal krijgen 36 projecten een financiële bijdrage voor de versnelde bouw van betaalbare woningen. Door de impuls kunnen deze gemeenten door heel Nederland binnenkort 44.277 nieuwe woningen realiseren. Hiervan valt 64% in de categorie ‘betaalbaar’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft hiervoor een financiële bijdrage van € 253 miljoen vanuit de Woningbouwimpuls.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
22.7 ° C
23.4 °
21.1 °
68 %
4kmh
100 %
do
22 °
vr
21 °
za
22 °
zo
21 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.