20.1 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomePurmerendTamoil nabij Makado Winkelcentrum mag LPG blij­ven ver­ko­pen

Tamoil nabij Makado Winkelcentrum mag LPG blij­ven ver­ko­pen

Purmerend – De Tamoil aan het John F. Kennedyplein in Purmerend mag LPG blijven verkopen. De gemeente Purmerend mocht echter niet in de vergunning bepalen dat voor het bevoorraden van het tankstation met LPG alleen tankwagens mogen worden gebruikt die hittewerende bekleding hebben. Het Europese Hof van Justitie heeft namelijk bepaald dat dit voorschrift in strijd is met het Europees recht. Daarom mag dit voorschrift niet in de vergunning worden opgenomen. Dit staat in twee uitspraken uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.  

Het gaat om twee samenhangende besluiten; een omgevingsvergunning en een bestemmingsplan. Wat betreft de omgevingsvergunning gaat het om twee nieuwe voorschriften bij een vergunning voor een tankstation in Purmerend dat ook LPG verkoopt. Eén van die voorschriften houdt in dat voor het bevoorraden van het tankstation met LPG alleen tankwagens mogen worden gebruikt met hittewerende bekleding. Volgens een omwonende is dat veiligheidsvoorschrift in strijd met het Europees recht. Zij wilde dat de Afdeling bestuursrechtspraak beide besluiten  vernietigde om te bereiken dat op het tankstation niet langer LPG mag worden geleverd en verkocht.

Volgens de rechter is het niet toegestaan om in Nederland strengere eisen te stellen aan LPG-tankwagens dan in Europees verband is afgesproken. Achtergrond van dit Nederlandse veiligheidsvoorschrift was dat met extra veiligheidsvoorschriften voor het bevoorraden van LPG tankstations een minder grote afstand hoeft te worden aangehouden tussen het tankstation en gevoelige objecten, zoals woningen.

In de uitspraak van vandaag staat dat de Europese lidstaten niet zelf strengere veiligheidsvoorschriften mogen stellen aan het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg dan die de lidstaten onderling hebben afgesproken. Om die reden heeft de Afdeling bestuursrechtspraak dit specifieke veiligheidsvoorschrift in de vergunning vernietigd.

Daardoor kwam de vraag op of, zonder dat veiligheidsvoorschrift, de verkoop van LPG op deze locatie nog wel aanvaardbaar was. Daar heeft de gemeente Purmerend tijdens de procedure aanvullend onderzoek naar laten doen. Daarbij is ook onderzocht hoe de zogenoemde risicocontour komt te liggen als het tankstation bevoorraad wordt door tankwagens zonder hittewerende bekleding. Tussen partijen is niet in geschil dat uit dat onderzoek blijkt dat de woningen in de omgeving van het tankstation buiten deze risicocontour liggen. Daarmee is de levering en verkoop van LPG op dit tankstation planologisch aanvaardbaar, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

Lees hieronder de volledige tekst van de uitspraken.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
20.1 ° C
21.8 °
18.9 °
69 %
4kmh
31 %
ma
21 °
di
21 °
wo
20 °
do
24 °
vr
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.