14.4 C
Purmerend
zaterdag 13 juli 2024
HomeRegionaalBurgemeesters Zaanstreek-Waterland doen een oproep aan het kabinet om het sociale leven...

Burgemeesters Zaanstreek-Waterland doen een oproep aan het kabinet om het sociale leven mogelijk te maken “kom met een realistisch houvast”

Regionaal – De Colleges van Burgemeester & Wethouders van Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad doen een oproep aan het nieuwe kabinet om het sociale leven mogelijk te maken. Ze merken dat ondernemers (incl. horeca, cultuur, evenementen) zich grote zorgen maken over het voortbestaan van hun bedrijf.

“De beperkingen voor sport en culturele voorziening raken het fysieke en mentale welzijn van onze inwoners. En het zijn juist deze ondernemers en verenigingen die onze gemeenten aantrekkelijk houden om te wonen, werken en  winkelen.”, stellen de burgemeesters.

In de gezamenlijke brief staat dat de huidige lockdown de ondernemers opnieuw hard raakt. “Juist de decembermaand was erg belangrijk voor hun jaaromzet. Wij maken ons daarom ernstig zorgen over de gevolgen van deze sluiting. Het is ook niet de eerste sluiting waarmee onze ondernemers te maken hebben. De stapeling van kosten en inkomstenderving is voor velen intussen zo hoog opgelopen dat men vreest voor bedrijfsbeëindiging of faillissement. Het resultaat hiervan is een minder aantrekkelijk winkelaanbod, leegstand in winkelcentra en forse maatschappelijke en emotionele schade, ook op de langere termijn, voor iedereen.”

Hoewel de gemeentebesturen van Zaanstreek-Waterland zich samen met de ondernemers en verenigingen verantwoordelijk voelen voor het naleven van de coronamaatregelen, maken de burgemeester zich echter wel zorgen over het afnemende draagvlak voor deze maatregelen onder onze inwoners, ondernemers en verenigingen.

“Ondernemers zien met lede ogen toe dat lokale online aankopen afnemen, uitstapjes om te winkelen in het buitenland worden gedaan, groothandels voor bijna iedereen open zijn en op fysieke én digitale warenmarkten niet-essentiële producten wél worden verkocht. Ook de verhouding van veilig winkelen tussen de als essentiële en niet-essentiële aangemerkte winkels raakt in hun ogen zoek. Bovendien ervaren de ondernemers pijn dat een beeld wordt geschapen dat ze ruimhartig gecompenseerd worden, terwijl er nog hoge kosten voor elke ondernemer resteren. Wij voelen ons als gemeenten gesterkt door de oproepen van VNO-NCW, MKB Nederland, en Koninklijke Horeca Nederland.” 

“Wij verzoeken u om op de kortst mogelijke termijn te komen met een realistisch houvast voor alle sectoren met daarin maatregelen die op verantwoorde wijze verruiming geven aan de bedrijfsvoering van al die ondernemers en verenigingen die met de nodige veiligheidsmaatregelen het maatschappelijke leven dienen en de maatschappelijke overdruk kunnen verlichten.”

Burgemeester Zaanstreek/Waterland

Voor de korte termijn pleiten de burgemeesters bij het nieuwe kabinet voor:

 • Veilig winkelen in alle winkels, zoals dat eerder was toegestaan met onder meer een afsprakensysteem, mondkapje en 1,5 meter.
 • Daarnaast zullen ook andere sectoren(sport, cultuur, horeca etc.) die nu gesloten zijn, weer open moeten. Winkels, bioscopen, concertzalen, theaters, sportfaciliteiten, cafés en restaurants hebben zich eerder innovatief getoond om een veilige toegang in deze tijd mogelijk te maken. Wij hopen dat uw kabinet dit samen met de brancheorganisaties kan uitwerken en vertalen in nieuwe  maatregelen die passend zijn in deze langdurige pandemie.  
 • Openstellen van onderwijs en sport.

Voor de lange termijn:

 • is een duurzaam perspectief en houvast nodig. Zolang de pandemie zich nog laat gelden, begrijpen wij dat er maatregelen nodig zijn om de schadelijke effecten hiervan te minimaliseren. En dat vereist een nieuw concept waarbij inwoners, horeca, cultuur, sport, kappers en vergelijkbare dienstverleners, middenstanders en tal van andere activiteiten in onze gemeenten op een zo veilig mogelijke manier verder kunnen.

“Wij verzoeken u om op de kortst mogelijke termijn te komen met een realistische houvast voor alle sectoren met daarin maatregelen die op verantwoorde wijze verruiming geven aan de bedrijfsvoering van al die ondernemers en verenigingen die met de nodige veiligheidsmaatregelen het maatschappelijke leven dienen en de maatschappelijke overdruk kunnen verlichten. Dat er ook ondernemingen en verenigingen zullen zijn die niet aan dergelijke voorschriften kunnen of willen voldoen, is ons ook duidelijk. Maar dat valt beter uit te leggen dan de te sterk generieke maatregelen van dit moment.”, besluiten de burgemeesters.

Lees de gehele brief via deze link.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Er gloort hoop aan de horizon:
  Niet-essentiële winkels mogen vanaf zaterdag weer open op afspraak en studenten in het mbo en hoger onderwijs kunnen weer fysiek les volgen. Het kabinet komt ook met versoepelingen voor contactberoepen. De horeca blijft voorlopig nog wel dicht, zeggen Haagse bronnen donderdag.

  Er gaan aanvullende voorwaarden gelden in winkels en bij niet-medische contactberoepen, zoals kappers en nagelstudio’s. Daarbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld een maximumaantal klanten per vierkante meter. De precieze voorwaarden worden vrijdag bekendgemaakt.

  Studenten van het mbo en hoger onderwijs hoeven ook niet meer alleen maar onderwijs op afstand te volgen. De deuren van de onderwijsinstellingen mogen weer open, de precieze voorwaarden worden vrijdag bekendgemaakt.

  Ook goed nieuws voor sportscholen: binnen sporten wordt onder voorwaarden weer mogelijk.
  Buiten sporten kan straks weer tot 20.00 uur.

  Er worden nog geen versoepelingen voor de horeca en cultuursector verwacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
14.4 ° C
15.1 °
13.9 °
81 %
2.2kmh
84 %
za
16 °
zo
19 °
ma
23 °
di
21 °
wo
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.