14.5 C
Purmerend
zaterdag 13 juli 2024
HomePurmerendPasjessysteem voor ondergrondse containers gekraakt "De afvalpas is zo te kopiëren"

Pasjessysteem voor ondergrondse containers gekraakt “De afvalpas is zo te kopiëren”

Purmerend – Op steeds meer plekken zijn pasjes nodig om de ondergrondse containers van de gemeente Purmerend te openen. Deze persoonlijke afvalpas blijkt echter kinderlijk eenvoudig te kraken, waardoor iedereen toegang kan krijgen tot de containers. Uit onderzoek van Regio Purmerend blijkt tevens dat de gekopieerde afvalpassen worden verkocht aan inwoners die gewoon een eigen grijze bak hebben en aan ondernemers om van hun bedrijfsafval af te komen.

Het lijkt een mooi systeem: alleen mensen die er recht op hebben (en keurig belasting betalen), mogen de ondergrondse bak openen met een speciaal pasje. Bedrijven en inwoners, die illegaal gebruik willen maken van de containers, worden zo letterlijk buitengesloten. Maar de beveiliging van de persoonlijke afvalpas blijkt een wassen neus. Wie één pasje in handen heeft, kan deze oneindig veel kopiëren en verspreiden. Iets wat inmiddels, zo blijkt uit ons onderzoek, op grote schaal gebeurt.

Kloonsysteem

Een kloonapparaat met pasjes en tags is voor 4 tientjes te bestellen en via een zoekopdracht op internet kom je er vanzelf achter hoe je een kopie moet maken. De informatie in de chip op de afvalpas, vergelijkbaar met die van de OV-chipkaart, is met één druk op de knop zo te kopiëren naar een andere chip.

De gemeente Purmerend deelt maar één pasje per huishouden uit. De gegevens op het originele pasje neem je zo over op een chip-sleutelhanger. Een inwoner uit Purmerend die een kopie heeft laten maken. “We willen toch allemaal gemak? Hoe fijn is het als je zo’n druppel aan je sleutelbos hebt hangen, want dan raak je hem ook niet meer kwijt.” Daarnaast scheelt het ook wat geld: een officiële reservepas bij de gemeente kost 15 euro, een huisgemaakte kopie slechts 3 a 4 euro.

“Niet op grote schaal”

Steeds meer mensen ontdekken het gat in de beveiliging. Facebookgroepen staan bol van berichten en advertenties van huis-tuin-en-keuken-hackers die tegen betaling pasjes klonen. Een woordvoerder van de gemeente Purmerend geeft aan dat de gemeente Purmerend op de hoogte is dat afvalpassen gekopieerd kunnen worden en dat er aanbieders zijn die tegen betaling gekopieerde passen of druppels verstrekken. Ze geven aan dat ze niet het beeld hebben dat dat al op grote schaal gebeurt, terwijl uit ons onderzoek blijkt dat dit wel gebeurt.

Uit ons onderzoek wordt ook duidelijk dat er naast kopieën voor eigen gebruik ook aan, meestal, kleine ‘ondernemers’ wordt geleverd. Een pas gaat dan weg voor rond de 25 a 30 euro. “Als de ondernemer zijn afvalverwerking zelf moet bekostigen is die paar tientjes voor onbeperkt gebruik een schijntje met wat hij normaliter moet betalen.”, laat een verkoper telefonisch weten. Hij geeft aan alleen al deze week vijf keer een kopie geleverd te hebben.

Tekst gaat verder onder foto

Dit dupeert inwoners

De gemeente laat weten dat het verkopen van gekopieerde afvalpassen of druppels buiten het eigen huishouden de inwoners van Purmerend dupeert. “De afvalpas is nodig voor het openen van de restafvalcontainers, dus door het verschaffen van toegang aan anderen zitten deze eerder vol en stijgt de rekening voor de verwerkingskosten van het restafval. Dat is een onwenselijke situatie wat ons betreft.”

Strafbaar

Gemeente Purmerend: “En al begrijpen we dat het soms erg makkelijk kan zijn om extra afvalpassen te hebben, het illegaal kopiëren van een afvalpas valt wettelijk gezien onder het plegen van een misdrijf (art 232 en 234 Wetboek van Strafrecht). Het is niet toegestaan om gegevensdragers met naar persoonsgegevens herleidbare informatie te kopiëren.”

Geen actieve registratie

Op dit moment vindt geen actieve registratie van het gebruik van de afvalpas plaats. “We kunnen voor technische oplossingen kiezen in de toekomst. Dit brengt echter weer meerkosten met zich mee. Wij zien daar nu nog geen aanleiding toe maar hebben wel contact met de leverancier van de containers.”, besluit de woordvoerder.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Voor de ondergrondse restafvalcontainer heb je een pas nodig, aldanniet gekopieerd.
    Voor de ondergrondse papiercontainer heb je geen pas nodig.
    Maar beide ondergrondse containers worden veelvuldig gebruikt door lieden die gewoon ‘eigen’ containers hebben die regelmatig worden geleegd.
    De papiercontainer de ene week, de restafvalcontainer de andere week.
    Dezelfde lieden zeuren en zeveren dat de ondergrondse containers te vaak en te vroeg worden geleegd…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.5 ° C
15.1 °
13.9 °
84 %
1.3kmh
96 %
za
16 °
zo
18 °
ma
23 °
di
20 °
wo
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.