13.9 C
Purmerend
maandag 1 juli 2024
HomePurmerendMijn maandbedrag SVP is met 68% gestegen, hoe kan dat? 8 vragen...

Mijn maandbedrag SVP is met 68% gestegen, hoe kan dat? 8 vragen aan de stadsverwarming

Purmerend – Regio Purmerend kreeg een uitnodiging van Stadsverwarming Purmerend voor een informatief gesprek met SVP-directeur Gijs de Man en wethouder Harry Rotgans. Die kans lieten wij natuurlijk niet aan ons voorbij gaan. Namens de inwoners van onze regio stelden wij de heren acht vragen, op zoek naar antwoorden.

De gasprijs is gestegen, maar wat heeft SVP met gas te maken? Er wordt toch op biomassa gestookt?

28% van de warmte die wordt opgewekt door SVP, is nog steeds door middel van gas. Verder is ook de prijs van elektriciteit gestegen door de hogere gasprijs. De machines van SVP draaien voor een groot deel op elektra. Los van de stijgende gasprijzen heeft SVP ook te maken met het feit dat biomassa sterk duurder is geworden. En daarnaast is ook de SDJ-subsidie die SVP ontvangt van het rijk omlaag gegaan, als gevolg van de hogere kostprijs van warmte.

De warmtetarieven van SVP zijn met 42% gestegen. Waarom ligt mijn nieuwe maandtarief dan 67% hoger, bij mijn buurman is dat maar 45%?

Het moment waarop je een jaarafrekening van de SVP krijgt is voor iedere inwoner verschillend. Voor de warmte die je in 2021 gebruikte, betaalde je het tarief van 2021 (€25,51 per GJ). In 2022 betaal je het tarief van 2022 (€36,21 per GJ). Toen je vorig jaar je jaarafrekening kreeg, had niemand kunnen bedenken dat de prijzen met €10,71 per GJ zouden stijgen. En juist in de eerste maanden van het jaar wordt er de meeste warmte gebruikt. Iemand die zijn jaarafrekening bijvoorbeeld in mei krijgt, heeft maar vier maanden om het verschil goed te maken. Kijk maar eens naar het onderstaande voorbeeld:

REKENVOORBEELD:

Datum afrekening: 1 mei – Verbruik per jaar: 35 GJ – Maandtarief 2021: €110

– Aantal GJ tussen 1 mei 2021 en 31 december 2021: 15 GJ
– Aantal GJ tussen 1 januari 2022 en 30 april 2022: 20 GJ
– Te weinig berekend: 20 GJ x €10,71 = €214,20
– Aantal maanden om het verschil goed te maken: 4
– Verhoging maandtarief €214,20 / 4= €53,55
– Nieuw maandtarief: €163,55, een verhoging 67% in dit geval

Wanneer gaat mijn maandbedrag weer omlaag?

Als je je jaarafrekening krijgt zal het maandtarief in ieder geval weer omlaag gaan. Het verschil dat nu in rekening is gebracht ten gevolge van de enorme prijsstijging is dan weer goedgemaakt. Het wordt niet zo laag als in 2021, maar niet zo hoog als het bedrag dat je nu betaalt.

Help, ik kan mijn rekeningen niet meer betalen!

Lukt het je niet meer om je rekeningen te betalen? Neem dan contact op met SVP. Er wordt dan gekeken naar een oplossing. Kom je er niet uit met SVP? Dan kan je via SVP (of zelf) doorverwezen worden naar de gemeente. Zij kijken mee naar een maatwerk oplossing. Ook kun je kijken naar veranderingen in het huishouden of in warmtegebruik. Online kun je het maandtarief met maximaal 10% verlagen. Heb je redenen om het bedrag nog lager te zetten? Neem dan ook even contact op met SVP.

SVP is duurder dan de rest en wij hebben geen keuze. SVP heeft een monopolie-positie

Niet alleen bij SVP zijn de prijzen gestegen. Ook mensen die geen stadsverwarming hebben – en dus zelf hun warmteleverancier kunnen kiezen – hebben te maken met gigantische prijsstijgingen. SVP staat al een tijdje in de top 5 van goedkoopste aanbieders. In 2022 is SVP zelfs de goedkoopste aanbieder van Nederland.

SVP maakt steeds meer winst, waarom kunnen zij niet wat minder winst maken en de tarieven verlagen?

Sinds 2019 is SVP geen verliesgevend bedrijf meer. Er wordt winst gemaakt. Warmte is in Nederland een basisvoorziening en SVP heeft de verplichting om te allen tijde de inwoners van de regio te kunnen voorzien van deze warmte. Om dat te kunnen garanderen is het van belang dat het bedrijf financieel gezond is. Hierdoor kunnen onvoorziene kosten, zoals prijsstijgingen in biomassa, worden opgevangen. Daarnaast moet SVP nog een hoog bedrag aan leningen aflossen bij de gemeente Purmerend.

Gemeente Purmerend is enig aandeelhouder van SPV, waarom kan de gemeente niet iets aan de tarieven doen?

Dat heeft de gemeente ook gedaan! De warmtetarieven zijn in overleg met de gemeente – als enig aandeelhouder van SVP – vastgesteld. De tarieven zijn aanmerkelijk minder gestegen dan mag volgens het ACM. En aanmerkelijk minder dan bij andere aanbieders. Daarom is SVP nu de goedkoopste aanbieder van Nederland. Gemeente Purmerend is de enige gemeente in Nederland die – op zo een grote schaal – invloed kan uitoefenen op de warmtetarieven die de inwoners moeten betalen.

Zelf een oplossing vinden, door gasflessen aan te sluiten. Goed idee?

Er duiken wilde verhalen op via Social Media. Zelf gasflessen aansluiten bijvoorbeeld. Is dat een goed idee? Nee! Het kan levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de bewoners van de woning, maar ook voor omwonenden. Als er vermoeden bestaat dat iemand zelf gasflessen heeft aangesloten, of met een andere creatieve oplossing een gevaarlijke situatie wordt gecreëerd, kunnen de bewoners controle verwachten.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

 1. Dit onderwerp is nog steeds relevant in 2023.

  De stadsverwarming Purmerend hanteert het door de ACM goedgekeurde hoogst mogelijke bedrag voor het afsluiten. In 2023 is dat geen 3.000 meer zoals Klaas in 2022 meldde maar een kleine 4.200 euro. Het wordt je dus ontmoedigd om af te sluiten en voor een duurzame oplossing te gaan. Bv een elektrische boiler voor kleingebruikers met zonnepanelen. Mijn rekening bij SVP bestaat voor een kleine 70% uit vast recht.

  En de gemeente Purmerend? Die wil eerst zijn lening aan de SVP terug blijkbaar want die vind dit normaal. Echter niet getreurd burgers, in de media is het vanuit de gemeente duurzaam dit duurzaam dat, wat een lachertje de gemeenteraad hier.

 2. Nieuwe voorschot van SVP ontvangen. Van € 125 naar € 153 en nu naar € 230,03 !!!!

  Gemeente Purmerend is 100% eigenaar van deze bio massa slurpende centrale. Het is toch niet meer op te brengen en alternatief is er niet.

  Staat hierboven echt dat het maandbedrag lager zal worden, maar niet voor bewoners van Purmerend.

 3. De wijze waarop de prijs per gigajoule wordt bepaald is te bizar voor woorden. De calorische (energieinhoud) van aardgas je 31,65 MJ/Nm3. Reken dan eens uit wat een gigajoule stadsverwarming kost aan gas. En dan wat een normaal huis aan gas verbruikt. Nee voor het berekenden middelen ze de prijs o.a. door oude en nieuwe woningen en verschillende verwarmingsvormen door elkaar te gooien. Echt te bizar voor woorden, en het rare is dat men nooit geld gaat verdienen aan stadsverwarming. Systeem is naast duur ook gevaarlijk. Er is veel lekkage waardoor men vers water moet toevoegen. Hierdoor weer veel zuurstof in de leiding met als gevolg corrosie en let maar op doorgerotte radiatoren met ongevallen tot gevolg. Daarnaast moet je een hoge boete betalen als je het uit je huis wil laten verwijderen. Nee we zijn goed bezig in dit land. We zijn knettergek geworden.

 4. Er wordt niet gesproken over een warmtepomp als duurzaam alternatief. Het wordt je ook onmogelijk gemaakt om hiervoor te kiezen als stadsverwarming klant. Afsluiten van stadsverwarming om een warmtepomp te kiezen kost je alleen al een kleine 3000 euro terwijl de aanschaf van een warmtepomp door de gemeente en het rijk wordt gesubsidieerd. HOEE DANN ????

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
13.9 ° C
15.1 °
12.8 °
74 %
0.9kmh
8 %
ma
18 °
di
17 °
wo
15 °
do
18 °
vr
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.