9.5 C
Purmerend
zondag 10 december 2023
HomePurmerendMeldingen vuurwerkoverlast in Purmerend nemen toe "er werd dit jaar zeer flink...

Meldingen vuurwerkoverlast in Purmerend nemen toe “er werd dit jaar zeer flink geknald en hard ook”

Purmerend – De laatste 2 a 3 jaar ziet team Handhaving een behoorlijke toename met betrekking tot meldingen vuurwerkoverlast. Van 83 meldingen in 2018 naar 552 meldingen in 2019. In 2020 naar 628 meldingen en afgelopen jaar (tot 1 januari) stond de teller op 708 meldingen. Ook komen de meldingen steeds eerder binnen. Dit jaar kwamen de eerste meldingen al eind augustus binnen.

Dat er sprake was van een vuurwerkverbod was echter niet echt te merken, geeft de gemeente aan in een verslag aan de gemeenteraad. “Er werd zeer flink geknald en hard ook. Met name via Social Media spraken de mensen hun zorgen uit over het wel en wee van hun huisdieren, in de meeste gevallen honden. Er waren zelfs inwoners dusdanig angstig geworden dat zij niet of nauwelijks naar buiten durfden om hun hond uit te laten of niet meer naar buiten durfden omdat zij bang waren bekogeld te worden met vuurwerk.”

Hotspots

Er waren in heel Purmerend meldingen m.b.t. vuurwerk maar onderstaande plekken sprongen er echt uit: Abeltasmanplein en Zambezilaan Weidevenne en Purmer Zuid. Op deze locaties heeft zich de dagelijkse inzet van de handhavers geconcentreerd en is daar ook enkele keren samen met de politie opgetreden. Het optreden heeft, onder andere, enkele keren geleid tot het aantreffen en inbeslagneming van illegaal vuurwerk (bij 1 inzet o.a. 500 nitraten en bij een andere inzet 6 kilo).

De overlast in de wijk Weidevenne was op enig moment zo hevig, met name rondom het station en het winkelcentrum dat hierop een gezamenlijk plan van aanpak is gemaakt door politie, gemeente (handhaving, wijkmanager, veiligheid) en jongerenwerk. Er was sprake van zeer zwaar illegaal vuurwerk en veel jongeren. De meeste jongeren waren tussen de 14 en 18 jaar en uiteindelijk is besloten om de ouders van deze jongeren een brief te sturen namens de burgmeester en de teamchef van de politie. Doel van deze brief was een oproep aan de ouders om met hun kind in gesprek te gaan en er voor te zorgen dat de overlast zou stoppen.

Beperkte bevoegdheid handhaving

Vanaf 1 september 2021 tot en met 31 december 2021 is er 1 proces verbaal uitgegeven en 1 geregistreerde waarschuwing. Dit heeft er mee te maken dat handhavers beperkte bevoegdheid hebben voor het verbaliserend handelen. Zij kunnen slechts optreden tegen de overtreder indien deze (illegaal) vuurwerk afsteekt buiten de toegestane tijd, en deze overtreder moet dan op heterdaad betrapt worden.

Gekeken wordt of handhavers via bijvoorbeeld het veroorzaken van overlast, dan wel het verstoren van de openbare orde, kunnen “schrijven”, maar dit wordt juridisch nog uitgezocht. Als die mogelijkheid er is, hebben de handhavers meer mogelijkheden om adequaat op te treden.

Samen optrekken

In de periode van 1 december tot 31 december, waarin de handhavers en politie samen optrokken, zijn de volgende meldingen gekomen:

 • 53 registraties voor afsteken vuurwerk
 • 4 registraties voor het bezitten/vervaardigen/voorhanden hebben van vuurwerk.

In de drie dagen van de vuurwerk actie (28, 29 en 30-12) zijn de volgende meldingen gekomen:

 • 15 registraties voor afsteken vuurwerk.
 • 4 registraties voor het bezitten/vervaardigen/voorhanden hebben van vuurwerk.

Uit deze registraties zijn 6 proces verbalen afgegeven. In totaal is er rond de 8 kilo vuurwerk in beslag genomen.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. En er werd in 2921 heel weinig aan gedaan.
  Gemiste kans voor handhaving…….. die was nergens te bekennen.

  Nieuwe ronde nieuwe kansen!!
  Gezien het feit dat het nu (februari 2022) al af en toe behoorlijk knalt (i.i,g. in de Purmer Zuid) kan Handhaving op voor een herkansing.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,742FansLike
2,525VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
matige regen
9.5 ° C
10.6 °
8.9 °
76 %
11.6kmh
89 %
zo
11 °
ma
10 °
di
9 °
wo
9 °
do
4 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.