16.8 C
Purmerend
woensdag 10 juli 2024
HomePurmerendGemeente op de vingers getikt door Raad van State, deel plan Gorslaan...

Gemeente op de vingers getikt door Raad van State, deel plan Gorslaan 10 moet opnieuw

Purmerend – De Raad van State tikt de gemeente Purmerend in een zogeheten tussenuitspraak op de vingers voor wat betreft de te verwachte parkeerdruk voor het pand aan de Gorslaan 10. Op 27 mei 2021 is de gemeenteraad akkoord gegaan met het plan om het kantoorpand te transformeren naar woningen. Door het toevoegen van twee verdiepingen worden er 57 sociale huurwoningen gerealiseerd.

De zaak is aangespannen door een bewoonster van het Broekerhof. Volgens haar is er in het plan geen rekening gehouden met parkeerplaatsen voor de toekomstige bewoners. Ze gaf aan dat het plan voor de toekomstige bewoners in het geheel niet in parkeerplaatsen voorziet en dat ze een toename verwacht van de parkeerdruk door bewoners op de openbare parkeerplaatsen in de omgeving terwijl het daar al erg druk is. Bij de te realiseren woningen zijn alleen 18 parkeerplaatsen voor bezoekers ingetekend.

De gemeente Purmerend gaf aan dat in de directe omgeving van de Gorslaan in de toekomst parkeerregulering wordt ingevoerd zodat hiermee gestuurd kan worden op het autobezit van toekomstige bewoners. Deze regulering houdt in dat toekomstige bewoners niet in aanmerking komen voor een parkeervergunning in de vorm van een bewoners- of bezoekersvergunning. Daarnaast zal de verhuurder potentiële huurders er van tevoren op wijzen dat de sociale huurwoningen worden verhuurd zonder bewoners parkeerplaatsen op eigen terrein. Ook zou de beperkte omvang van de woningen en het nabij bevinden van voorzieningen en hoogwaardig openbaar vervoer het autobezit van de toekomstige huurders ontmoedigen dan wel niet noodzakelijk maken.

Onder deze omstandigheden achtte de gemeenteraad, tijdens de behandeling van het plan, het niet aannemelijk dat veel bewoners over een auto zullen beschikken en daarmee een significant effect gaan uitoefenen op de parkeerdruk in de omgeving en hebben daarmee het plan goedgekeurd.

Naar het oordeel van de rechter heeft de gemeente onvoldoende onderbouwd dat het plan niet zal leiden tot een toename van de parkeerdruk door bewoners op de openbare parkeerplaatsen in de omgeving. “De parkeerbehoefte voor bewoners is niet op het eigen terrein voorzien. Nu het plan er niet aan in de weg staat dat toekomstige bewoners over een auto kunnen beschikken, had de gemeente aan de hand van cijfers inzichtelijk moeten maken hoeveel ruimte er in de omgeving is om een eventuele parkeerbehoefte voor bewoners in de omgeving op te vangen. Dit heeft de gemeente niet gedaan.”

Tijdens de behandeling van het plan in de gemeenteraad voorzag de VVD dit al en diende een amendement in om hier aandacht voor te vragen. Deze werd gesteund door Gemeentebelangen Purmerend, PVV, Hart van Purmerend en Partij voor Socialer Purmerend. Een meerderheid steunde dit niet met als gevolg dat het plan nu terug naar de tekentafel moet. De gemeente heeft van de rechter 16 weken de tijd gekregen om dit deel van het plan te herstellen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

 1. @Rob Klaucke
  Oké.

  Dus het mogelijke debacle van het voormalig Politiebureau is nog toekomstmuziek, gezien de berichtgeving hieromtrent.

  Bron/quote: RTV Purmerend.
  Voorstel voor sloop politiebureau

  Het oude politiebureau wordt gesloopt om plaats te maken voor tijdelijke woningen bedoeld voor kleine gezinnen van spoedzoekers en statushouders. Burgemeester Bijl maakte het nieuws bekend tijdens zijn maandelijkse interview afgelopen woensdag. Hij liet weten dat er gekozen is voor sloop omdat verbouw minder woningen oplevert en duurder is. Bijl: ‘Dat laatste is wel van belang want op termijn moet het pand verdwijnen, omdat de woningen tijdelijk zijn’.

  Inmiddels is er voor de directe omwonenden van het politiebureau, uit de Kraggeveenstraat, een eerste inspraak avond geweest. Bijl: ‘Wij wilden hen als eerste informatie geven. Dat gesprek verliep constructief. Bewoners hebben hun zorgen kunnen uiten over parkeerdruk en overlast. Tegelijkertijd hebben zij ideeën ingebracht over de hoogte van het pand en de inrichting. Bij de nieuwbouw kan hiermee rekening worden gehouden’.

  Zo is gesproken over de wijze waarop de bezwaren tegen de hoogte van het pand opgelost kunnen worden. Bijl: ‘Om te voorkomen dat mensen het gevoel hebben voor een hoog pand te staan, zou sprake kunnen zijn van oplopende verdiepingen. Van twee aan de kant van de Kraggeveenstraat naar vier aan de IJsselmeerlaan’.

 2. Huh?!?

  Op 30.11.2021 las ik hier: ” Gemeente Purmerend wil politiebureau Waterlandlaan kopen voor huisvesting kleine gezinnen Purmerenders en statushouders”.
  Op 06.02.2022 las ik op RTV Purmerend: ” Voorstel voor sloop politiebureau”.
  En nu lees ik hier dat op 27.05.2021 de gemeenteraad akkoord is gegaan met het plan om het kantoorpand te transformeren naar woningen.
  Door het toevoegen van twee verdiepingen worden er 57 sociale huurwoningen gerealiseerd.

  Hoezo transparantie van Gemeente naar de burger?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,960FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.8 ° C
17.3 °
16.1 °
81 %
2.7kmh
100 %
wo
21 °
do
20 °
vr
18 °
za
17 °
zo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.