16.6 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomePurmerendAcht jaar cel en TBS voor doodslag op vriend in flatwoning Burg....

Acht jaar cel en TBS voor doodslag op vriend in flatwoning Burg. D. Kooimanweg

Purmerend – Met drie messen ging de toen 33 jarige man op 21 oktober 2019 tekeer op zijn toen 30 jarige vriend en tevens bewoner van een flatwoning aan de Burg. D. Kooimanweg in Purmerend die hierdoor het leven moest laten. In het uitgesproken vonnis in hoger beroep komen de gruwelijkste details naar boven.

In het vonnis staat te lezen dat de nu veroordeelde man zijn vriend in de flatwoning op zeer gewelddadige wijze van het leven beroofd heeft, door het slachtoffer met meerdere messen vele malen in de borst en nek te steken. Na het overlijden van het slachtoffer heeft de verdachte het slachtoffer ook nog gruwelijk verminkt door met een mes in zijn gezicht te snijden en zijn geslachtsdelen af te snijden.

Het motief waarom de man dit gedaan heeft is niet duidelijk geworden. Onder meer omdat de man telkens en gedurende lange tijd blijkt te hebben gelogen, is de rechtbank er niet van overtuigd dat zijn eerste afgelegde verklaring nu conform de waarheid is. Ook als het hof wel uitgaat van de door de verdachte geschetste aanleiding, dan blijft nog steeds onduidelijk waarom dit voor de verdachte reden zou zijn geweest om te komen tot zijn gruwelijke daad.

Het behoeft volgens de rechtbank geen betoog dat deze gruwelijke daad voor de nabestaanden en dierbaren van het slachtoffer onbegrijpelijk en onverteerbaar is, te meer nu de verdachte en het slachtoffer al geruime tijd bevriend waren en met elkaar tot en met de bewuste avond vrijwel dagelijks omgingen.

In de terechtzitting in hoger beroep voorgedragen, aangrijpende slachtofferverklaring van de moeder van het slachtoffer weerklinkt het onbegrip dat de verdachte, als vriend van het slachtoffer, hem dit heeft aangedaan. Ook weerklinkt in deze verklaring het grote gemis en verdriet dat het handelen van de verdachte bij de naasten van het slachtoffer heeft teweeggebracht. Voor de nabestaanden is het onverteerbaar dat de verdachte niet daadwerkelijk inzicht heeft gegeven in waarom hij tot zijn gruwelijke daad is gekomen. 

Ook de rechtsorde is door dit misdrijf ernstig geschokt. Afschuw, angst en gevoelens van onveiligheid onder burgers worden erdoor in de hand gewerkt. Dit alles acht het hof buitengewoon ernstig en zij rekent dit de verdachte zwaar aan. Vanwege de aard en de ernst van het vergrijp komt naar het oordeel van het hof slechts een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van aanzienlijke duur als passende straf in aanmerking. Ook de kans op herhaling wordt als hoog ingeschat.

De man zou al eerder is veroordeeld zijn voor geweldsdelicten, zij het voor minder ernstige feiten. Ook de kans op herhaling wordt als hoog ingeschat. Alles afwegende – en met inachtneming van straffen die in soortgelijke gevallen worden opgelegd – krijgt de man een gevangenisstraf van acht jaar en wordt hem een TBS-maatregel opgelegd.

“Het hof acht het onaanvaardbaar om de verdachte onbehandeld terug te laten keren in de samenleving. Daarbij houdt het hof rekening met de gruwelijke wijze waarop de verdachte het onderhavige feit heeft gepleegd en hetgeen de deskundigen hebben gerapporteerd over het gevaar dat thans nog van de verdachte uitgaat.”

Tevens is de man veroordeeld tot het betalen van 37.500 euro aan schadevergoeding aan de moeder van de overleden man.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.6 ° C
17.8 °
15.5 °
70 %
1.8kmh
100 %
zo
17 °
ma
23 °
di
18 °
wo
21 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.