17.3 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomeGemeenteVoor het eerst in Nederland: Gemeente Purmerend wijst aanstelling commissielid af

Voor het eerst in Nederland: Gemeente Purmerend wijst aanstelling commissielid af

Purmerend – Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is de aanstelling van een commissielid afgewezen door een gemeenteraad. Een door de partij PB21 voorgedragen commissielid mag, na stemming van de gemeenteraad van Purmerend, niet aantreden. Dit mede door zijn beroep als journalist.

Klaucke stond als nummer drie bij PB21 op de kieslijst van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij behaalde één raadszetel. Fractievoorzitter Harry Poppelier trad na de verkiezingen toe als raadslid. Klaucke, op een hoge verkiesbare plek, zou na de verkiezingen aantreden als commissielied van PB21.

De journalist gaf al voor de verkiezingen aan om geen politieke artikelen meer te schrijven over de gemeente. Toch ontstond er kort na de verkiezingen ophef over een eventuele benoeming. Klaucke zou als onderdeel van Regio Media – Regio Purmerend – een schijn van belangenverstrengeling kunnen veroorzaken. Na een onafhankelijk onderzoek door een bureau werd de conclusie getrokken dat rechtswege een benoeming van Klaucke niets in de weg stond. Wel werd er op het risico gewezen.

Uitsluiting beroepsgroep

Vandaag stemde de raad over de benoeming van Klaucke als commissielid. De raadsleden vergaderen momenteel nog digitaal. Giffiers van de gemeenteraad reden de raadsleden af om aan huis een stemformulier in ontvangst te nemen. Raadslid Schaaij stelde nog voor dat, indien het besluit zou gaan om het uitsluiten van Klaucke vanwege zijn beroep als journalist, dit niet perse anoniem zou hoeven te gebeuren. De voorzitter verklaarde dat de persoon van Klaucke onlosmakelijk gekoppeld is aan zijn functie en dat de stemming anoniem moet gebeuren.

De benoeming werd verworpen met 8 stemmen voor en 27 stemmen tegen en een stem was ongeldig. Klaucke en de partij zullen tegen het besluit in beroep gaan. “De grondwet en de algemene wet bestuursrecht staan boven het reglement van orde van de gemeente”, aldus de partij. Zowel bij de voorzieningenrechter als bij de bestuursrechter zal er beroep worden aangetekend. Ook stappen zij naar het bureau discriminatiezaken wegens uitsluiting van een beroepsgroep.

Fractievoorzitter Poppelier spreekt van een trieste zaak. “Het is niet objectief. Rob krijgt op geen enkele manier de kans om zich waar te maken. Ik ben boos, heel boos.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Hoezo afwijzen op grond van ‘schijn van belangenverstrengeling’ van Rob Klaucke omdat-ie ook journalist is?
    Wethouder Rotgans is én wethouder én loco burgemeester én vertegenwoordiger grootaandeelhouder SVP.
    Zeg niet dat-ie het niet kan maar ook voor hem geldt “schijn van belangenverstrengeling”….
    Typisch……iets van met twee maten meten…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.3 ° C
20.1 °
16 °
73 %
1.8kmh
99 %
do
19 °
vr
20 °
za
20 °
zo
22 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.