Purmerend – Hij was zich van geen kwaad bewust. Met een bezem en een kettingzaag ging hij op 19 februari, een dag na storm Eunice, aan de gang om een paar bomen in Purmerend die waren omgewaaid te vellen. Totdat de gemeentelijke handhavers hem zagen en hem staande hielden. Deze actie haalde zelfs het landelijke nieuws door een tweet, later die dag, van de handhavers.
De 36-jarige Tom uit Purmerend wilde na de storm iets betekenen. “Ik zag dat de gemeente het erg druk had met de omgewaaide bomen. Het was ook zaterdag en dan heeft de gemeente ook niet de volle bezetting. Dus ik dacht ik ga ze maar helpen.” Het hout was natuurlijk voor eigen gebruik in de kachel van Tom. “Dit was een win-win situatie. Ik had hout voor de kachel en ik help de gemeente om de paden weer vrij en netjes te maken.”
Voorbijgangers waren positief over wat Tom die dag deed. “Ik kreeg veel positieve reacties. Mensen waren blij dat de paden weer toegankelijk werden en dat ze er weer langs konden met de fiets. Ik probeerde mijn steentje bij te dragen. Zelfs de paden veegde ik weer netjes schoon.”
Tot het moment dat er een auto van handhaving de hoek om kwam. Tom werd door gemeentelijke handhavers staande gehouden op de hoek Flevostraat en Rivierenlaan.
Volgens de handhaver had Tom niet het recht om de boom te vellen ondanks dat deze over een pad lag en veel Purmerenders er last van hadden. “De handhaver zei dat ik de brandweer had moeten bellen. Via het nieuws had ik begrepen dat de brandweer overbelast was door de meldingen van stormschades en dat het niet de bedoeling was om juist nu de brandweer te bellen. In mijn optiek was ik gewoon maatschappelijk goed bezig.”
“De stukken boom die ik in mijn karretje had liggen moest ik uitladen en naast de weg leggen. Grappig is wel dat deze een paar uur later alsnog waren weggenomen door iemand met mogelijk ook een kachel.”, lacht Tom.
Natuurlijk begrijpt Tom dat het hout in principe gemeentelijk eigendom is. “Zelfs de handhaver had geen idee op welke gronden hij mij eventueel moest beboeten.” Tot op heden heeft Tom nog niets gehoord van handhaving. “Dit moet eerst langs de juridische dienst van handhaving om te kijken waar dit onder valt.” Hij verleende alle medewerking aan handhaving: “Als het inderdaad zo is dat ik wat verkeerd gedaan heb, dan hoor ik wel wat het wordt.”
Tom hoopt dat een eventuele boete mee zal vallen en hoopt zelfs op vernietiging van de boete. “Ik was mij van geen kwaad bewust.”
Red: Tom wilde niet herkenbaar in beeld. Achternaam van Tom is bij de redactie bekend.
Fotografie: Regio Purmerend.
Wat een stel sneuneuzen.
Meneer “Tom” wilde helpen -gratis- ruimde de zooi ook nog eens -gratis- van de paden en ja, hij nam het hout mee.
De brandweer was ondertussen superdruk en , dat wordt even vergeten, wordt betaald (=o.m. uitrukvergoeding).
Alle -betaalde- communicatiediensten van hulpverlening waren overbelast.
Meneer “Tom” deed zijn maatschappelijke plicht, maar dat wordt door Handhaving heel anders gezien.
Meneer “Tom” is volgens Handhaving een stelende burger, een dief.
Meneer “Tom” moet de aanhanger leeghalen en het hout op een door Handhaving aangewezen plek deponeren.
En was het hout opeens verdwenen van de plaats waar meneer “Tom” het van Handhaving heeft moeten neerleggen…..
Zou het wellicht meegenomen zijn door…………
Nou Meneer “Tom” heeft nog geen boete maar als Meneer “Tom” die krijgt neemt hij zijn verantwoordelijkheid.
Maar i.h.k.v. verantwoordelijkheid nemen:
Waar is Handhaving als er vanaf augustus met vuurwerk wordt geknald?
Waar is Handhaving als voetgangers om ver worden gereden op het voetpad door fietsers en scooteraars?
War is Handhaving als er 5 van de 7 avonden per week rond 22.45 een dwaas met een motor zonder deugdelijke uitlaat door de Purmer scheurt?
Etc.etc.